Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българска фирма показа първи полет на своя товарен дрон

25 Май 2023

Българската компания "Дроматикс" (Dronamics), която се обявява за първата в света авиокомпания за карго дронове, съобщи днес за успешното завършване на първия полет на нейния водещ безпилотен самолет Black Swan на летище Балчик.

Повече от 10 минути "Черният лебед" е управляван във въздуха дистанционно от двама пилоти от наземна контролна станция.  Средната скорост е била около 140 киломента в час, а апаратът се е издигнал на височина от около 610 метра. По този начин е демонстриран потенциала на логистичната индустрия за повишаване на ефективността при транспортирането на продукти, посочиха от Дроматикс. 

Успешният полетен тест валидира лицензираната технология за товарни дронове на компанията за търговски полети в Европа, която трябва да започне по-късно тази година, се казва още в съобщение на фирмата. Целта е да се обслужват индустрии като електронна търговия, фармацевтика, резервни части и нетрайни стоки.

Компанията е основана от двама братя Константин и Свилен Рангелови, според които днешното изпитание е "крайъгълен камък е кулминацията на месеци на наземни тестове и полети в подмащаб". 

На сайта е публикувана снимка на безпилотния самолет във въздуха, но няма видео на полета, посочват наблюдатели.

"Черен лебед" може да носи 350 кг товар с максимална скорост 200 км на разстояние до 2500 км с полети, които излизат 80% по-бързи, 50% по-евтини и с до 60% по-малко вредни емисии от всеки алтернативен вид транспорт, включително самолети, подчертават от компанията.

Ключови думи:

Дроматикс, дрон