facebook
twitter

Икономика

България зае 18-о място сред 56 страни по поскъпване на жилищата

И тази година прогнозите на агенции и предприемачи са за растеж на цените
355
 Илияна Кирилова
Страната ни се изкачи с две места в класацията за поскъпване на жилищата през първите три месеца на 2019 г.

Само за няколко месеца България се изкачи с две места в класация за най-бърз ръст на цените на жилищата на годишна база. С 5.5% страната ни заема 18-о място през първото тримесечие на тази година сред 56 държави, включени в изследването. Това показват данните на консултантската компания Knight Frank. През четвъртото тримесечие на миналата година България заемаше 20-о място в същата класация.

За първите три месеца на тази година жилищата у нас са поскъпнали с 0.9%, а за последната половин година цените са се вдигнали с 1.7%, сочи анализът.

А строителните предприемачи прогнозират, че  през 2019 г.  цените ще пораснат с около 5%. Те обясниха, че има две основни причини - по-високи цени на терените и покачването на себестойността на строителството.

Индексът е отбелязал годишен ръст от 3.9% за всички 56 страни през първото тримесечие на 2019 г., което е най-слабото му повишение през последните три години. По-любопитно от доклада е, че шест европейски страни влизат в топ 10 на най-бързо растящите цени на жилищата.

За втори пореден път Словения оглавява класацията с ръст от над 18% на годишна база. Сред факторите, довели до ускоряване на цените, според доклада, са намаляващата безработица, ниските лихви и по-малко предлагане в последно време. На второ и трето място са съответно Латвия - с годишен ръст от 11.9%, и Китай - 11.6%. В челната десетка влизат още Малта, Чехия, Люксембург, Унгария, Мексико, Тайван и Колумбия. Преди България са още Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия, Индия, Естония.

На крачка след България се нарежда Румъния с годишен ръст от 5.3%, а доста по-надолу в класацията са другите ни съседи. Турция е на 32-ро място с ръст от 3.5%, а Гърция - на 39-о място с ръст от 2.4% за година. Според доклада гръцкият жилищен пазар набира инерция с четири поредни тримесечия на растеж.

ТЕНДЕНЦИЯ 

Според наскоро излезли данни на европейската служба Евростат цените на имотите в България се покачват по-бързо от средното за Европа. Според статистиката за четвъртото тримесечие на 2018 г. поскъпването е било 5.5% на годишна база, докато средният ръст на жилищата за ЕС и еврозоната за същия период е 4.2%. Наред с това поскъпването на живота у нас също върви нагоре. Годишният анализ на "Икономист Интелиджънс Юнит", оповестен в средата на март, показа, че само за една година българската столица се изкачва рязко нагоре в класацията за най-скъпите за живеене градове в света и зае второ място по ръст на цените. София се придвижва с 29 позиции нагоре и стига до 90-о място от общо 133 града.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция приближава българските нива на новозаразени с Covid 19

12.08.2020

Обновена

3078 15
"Булгаргаз" поиска над 15% поскъпване на природния газ

11.08.2020

1135 5
53-ма новозаразени и двама починали от коронавирус в България

10.08.2020

Обновена

4109 20

Коментари

аман бе

На баба Меца пак й се ядат дренки...

Влез или се регистрирай за да коментираш