facebook
twitter

Икономика

"Булгаргаз" планира увеличение на цената от октомври

Никола Колев
177
 Илияна Кирилова

"Булгаргаз" планира да поиска по-висока цена на природния газ за четвъртото тримесечие на тази година. Това става ясно от предварителното уведомление на държавния монополист, публикувано в края на миналата седмица. Планираното увеличение засега е с 0.82%, до 45.27 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение със сега действащата цена нарастването е с 37 стотинки на мегаватчас.

По закон окончателното предложение за цената трябва да бъде внесено до 10 септември, след което да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Булгаргаз" оправдава искането си с по-високите тарифи за пренос на природен газ през Румъния.

Още преди няколко седмици Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изказа опасения, че цената на природния газ ще се повиши с около 3% от есента. Причината е, че Румъния внезапно реши да вдигне със 150% таксите за пренос. Това от своя страна ще вдигне с около 18 млн. евро сметките на заводите за периода 2019/2020 г. В края на миналата седмица от "Неохим" отправиха предупреждение, че високите цени на природния газ за индустрията в България, както и на въглеродните емисии може да доведат до масови съкращения в завода и той дори да спре работа за неопределен период, съобщи Money.bg.

За разлика от сериозното поскъпване на синьото гориво през миналата година през тази година колебанията са сравнително минимални. През третото тримесечие имаше и поевтиняване с 0.6%. Причина за това бе осъществената първа доставка на американски втечнен газ от холандското дружество "Колмар". Сегашното предложение на "Булгаргаз", ако бъде одобрено, ще е с 47 ст. за мегаватчас по-високо от цената в началото на годината.

За домакинствата природният газ продължава да е най-икономичният вариант за отопление и готвене. Само за един отоплителен сезон например абонатите на природен газ с апартамент от 80 - 90 кв. м спестяват около 1100 лева в сравнение с варианта да се отопляват с електричество.

Все още няма коментари

Още

Тръмп призова света да отхвърли „пророците на апокалипсиса“

21.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1183 28
Шефът на НЗОК обвини Ананиев и разкри тънкости за източване

15.01.2020

3882 21
Бедното дете няма право да стане Стоичков

12.01.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

6434 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)