Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнес организациите призоваха фирмите по-бързо да свалят цените

09 Февр. 2023

Работодателските организации отново призоваха фирмите да свалят цените като калкулират по-големите компенсации за ток от Нова година.

Днес представители на бизнес сдруженията се срещнаха със служебния премиер Гълъб Донев, за да обсъдят темата как да бъде овладяно поскъпването на хранителните стоки.

"Подкрепяме намерението да се дава гласност за онези сектори с големи, необосновани разлики в цените от прозводителя до крайния потребител. Трябва обаче Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията да проявят повече активност, защото в обществото има усещане не само за нелоялни търговски практики, но и за картелни споразумения за някои стоки. Тези органи трябва да си свършат работата", заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП.

"Приоритет за бизнеса е приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Убедени сме, че това ще подобри бизнес средата и стандарта на живот на българите. Затова сме готови да обединим усилията си срещу инфлацията", коментира друг представител на бизнеса -  Васил Велев, председател на АИКБ.

Велев обясни, че вече са налице предпоставки цените да падат благодарение на компенсациите за скъпия ток, но този процес трябвало да се ускори заради амбициите ни да влезем още догодина в еврозоната. 

"Ако чакаме естествения ход произведените през януари месец стоки с по-малко разходи на ток да стигнат до магазините, това ще се случи чак през март. Трябва да ускорим този процес", посочи Велев. И призова фирмите по-бързо, авансово намалят цените за сметка на печалбата.

В края на миналата година, когато Народното събрание гласува по-големи компенсации за небитовите потребители на ток,  Велев отново призова бизнеса да свали цените на стоките и услугите.

В същото време шефът на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че не е работа на работодателските организации "да се грижат за цените", макар че високата инфлация вредяла и на бизнеса. "Не трябва обаче и държавата да въздейства с административни мерки. Ако административното въздействие беше добра практика, социализмът щеше да оцелее, нямаше да се провали", посочи шефът на БТПП.

Работодателските организации са поставили въпроса дали и след 31 март ще продължат компенсациите за тока на небитовите потребители. В момента мярката е гласувана да действа за първите три месеца на годината. Със средства от свръхпечалбата на производителите на ток се покриват всички разходи на небитовите потребители при цена над 200 лв. за мегават час. 

От една година бизнесът получава компенсации за ток и това се оценява като най-успешната мярка за подпомагане на бизнеса. Благодарение на тази мярка през последното тримесечие на 2022 г. фирмите увеличили възнагражденията с 16%, твърдят от АИКБ.

Работодателите похвалиха служебното правителство. "Добре работим с него. Откакто управлява, нито една фирма не се е оплакала, че някой иска да й купи бизнеса или дял от него", обясни Цветан Симеонов.

Още по темата