Quantcast
Бавната ваксинация у нас спирала руските туристи | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Бавната ваксинация у нас спирала руските туристи

Служебният кабинет обсъжда нови облекчения за влизане на чужденци у нас
1 690
 Илияна Кирилова
Стела Балтова

2021-ва е по-трудна  година от 2020-ра, колкото и да изглежда, че ще има по-добро лято. Това заяви по Нова тв  служебният министър на туризма Стела Балтова.

Днес три министерства - на туризма, на здравеопазването и на външните работи, обсъждат как да бъде спасен летния сезон.

Все още няма решение за възобновяване на чартърните полети от Русия към България и посещенията на руски туристи остава под въпрос за втори поред летен сезон, стана ясно от думите на министър Балтова. През миналата година посрещнахме едва 50 000 гости от Русия, докато преди пандемията над половин милион руснаци почиваха у нас.

"Решенията в Русия за отваряне на полетите се вземат всеки петък от оперативния щаб за противодействие срещу коронавируса, като се следят два показателя в страните от цял свят - брой на заразените на 100 хиляди души и брой на ваксинираните. По втория показател страната ни все още изостава", призна служебният министър на туризма.

Тя увери, че са осигурени достатъчен брой ваксини за целия туристически сектор. "Оттук насетне имунизирането на персонала трябва да се превърне във фирмена политика. Това е елемент за добре дошли в България”, каза Стела Балтова.

В същото време министър Балтова увери, че туристическият бизнес в България е много добре подготвен и отговаря на всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки в очакване и на български, и на чуждестранни туристи.

За курортистите от чужбина България обмисля още облекчения при влизане в страната. Очаква се здравният министър да издаде заповед, с която се премахват PCR-тестовете при влизане в страната не само за децата до 5 годишна възраст, но и тези на възраст до 12 г. включително, съобщи Балтова. Тази мярка обаче ще бъде облекчение и за българите, които се връщат от чужбина, например от гръцкото море, така че ще улесни лятната почивка зад граница.

„От наша страна се обмислят и безплатни антигенни тестове на ГКПП за туристи от определени държави", каза още министър Балтова. Тя обаче подчерта, че организацията е трудна и изисква допълнителна финансова натовареност на бюджета.

Освен това правителството трябва да реши проблема и с осигуряването на зелени коридори за туристите, които пристигат организирано с автобуси в страната. През уикенда автобус на български туроператор с украински туристи бе възпрепятстван да мине транзит през румънска територия.

За българските курортисти по Черноморието това лято Балтова заяви, че очаква голяма част от концесионерите да направят безплатни чадърите и шезлонгите на плажовете. На 1 юни изтича 10-дневният срок, даден от Министерството на туризма на концесионери да отговорят дали желаят да свалят цените с 50 до 100% срещу намаляване на концесионните такси. 

Още

За първи път в историята Русия се оплака в ЕСПЧ

22.07.2021

1802
Мария Бакалова прие да е световен посланик на българския туризъм

19.07.2021

2558
Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия

19.07.2021

7439