Медия без
политическа реклама

Банките трупат печалба и от свои дружества за бързи кредити и лизинг

Трезорите са на плюс с рекордните 762 милиона лева само до края на май

Pixabay

Печалбата на банките у нас чупи нови рекорди на фона на продължаващото падане на лихвите. За първите пет месеца на годината банковата система е отчела печалба от 762 млн. лв. Това е с 48%, или 247 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, показват последните данни на БНБ.

От централната банка бързат да подчертаят, че част от добрия финансов резултат на банковата система към края на май се дължи на приходи от дивиденти на стойност 130 млн. лв., които имат еднократен ефект. Всъщност става дума за отчисленията от миналогодишната печалба на техни дъщерни дружества за бързи кредити, лизинг или застраховане, направени към банките-майки като основни акционери.

Повечето от по-големите трезори у нас са се обзавели с такива дъщерни дружества, чрез които развиват финансова дейност, различна от стандартното банкиране. Най-големите дивиденти идват от фирмите за бързи кредити, които се радват на големи печалби, тъй като отпускат финансиране при много по-високи лихви от банковите - средно 12-14%.

Трябва да се отбележи, че миналата година приходите от дивиденти бяха разпределени и отчетени от статистиката по-късно - през юни. Това е и една от причините този май да бъде отбелязан рекордно висок ръст на печалбата. Коя банка и колко дивиденти е получила от дъщерни дружества, ще стане ясно от статистиката на БНБ за второто тримесечие на годината.

От основната им дейност - отпускането на кредити, приходите на трезорите остават почти без промяна. В края на май нетният лихвен доход на банковата система е 1.147 млрд. лв., което е едва с 2.7% повече въпреки растящия кредитен портфейл на всяка една финансова институция. Така например към май потребителското кредитиране е скочило с 19%, а ипотечното - с 12%, докато отпуснатите заеми за бизнеса за петте месеца на годината са нараснали с около 5%.

Обяснението за тези противоречиви данни - кредитен бум и слаби приходи от лихви, е продължаващото намаляване на лихвите по кредитите, което най-вероятно ще се задържи така още година.  По данни на БНБ от май средната лихва по потребителските заеми в лева е 8.20%, при 8.40% преди година, а по жилищните левови кредити - 3.16% при 3.45% преди година.

Затова банките продължават да компенсират ниските доходи от лихви с повишение на такси и комисиони. За първите пет месеца на годината приходите от такси и комисиони са с 41 млн. лв. повече спрямо май 2018 г., като достигат 536.479 млн. лв. Ръстът на тези постъпления е с над 8% - много по-висок от този на лихвения доход (2.8%).

В същото време банките са направили и редица икономии. Силно се свиват административните разходи - с 22 млн. лв. За изчистване на лоши кредити през първите пет месеца на годината разходите за обезценка са 130 млн. лв. при 183 млн. лв. година по-рано.
 

Още по темата