facebook
twitter

Икономика

АПИ затъва в неясни схеми около тол системата

"Телетол" обяви, че ще сезира прокуратурата за действията на пътната агенция
1 225
 АПИ
Така ще изглеждат контролните рамки, които ще ловят нарушителите без платена такса.

На фона на липсата на каквато и да била практическа готовност около тол системата Агенция "Пътна Инфраструктура" (АПИ) и подчиненото й звено Националното тол управление затъват в неясни схеми за достъпа и за фирмите, които ще могат да предоставят услуги около събирането на пътните такси. В сряда вторият регистриран доставчик на тол услуги, който вече е с прекратен договор, обяви, че дори не им е била дадена възможност да докажат техническа съвместимост за работа със системата, тъй като пътната агенция им е отказала достъп или т.нар ключ. От компанията възнамеряват да сезират прокуратурата за действията на директора на тол управлението Олег Асенов и на шефа на АПИ Георги Терзийски.

Обяснението на АПИ било, че и тя не притежава такъв достъп и щяла да попита фирмата изпълнител. Това само по себе си звучи абсурдно, тъй като излиза, че пътната агенция няма достъп до собствената си система, и поражда съмнения, че се работи в интерес на определени предварително доставчици. Те се засилват от факта, че след като бъде пусната в действие, системата ще се управлява от държавно дружество, а не от компанията, която я е изградила.

"Телетол" бе регистрирана като втори национален доставчик на услуги с аргумента, че отговаря на изискванията според общите условия на агенцията. Сред тях са техническо оборудване, сертификат, финансова стабилност, добра репутация, компетентност и др. След сключения между тях договор на 14 май АПИ е била длъжна да предостави парола за връзка със системата, за могат да бъдат правени тестове, но това не е станало.

Два дни преди пътната агенция да прекрати договора на "Телетол", от компанията правят последни опити да получат нужния достъп, но вместо това на 19 юни АПИ спира отношенията си с тях, но не с официално писмо, а с прессъобщение до медиите. 

"Скандалната ситуация на практика блокира възможността вторият доставчик да влезе на пазара и да конкурира сегашния монополист - частната компания "Интелигентни трафик системи", която е получила автоматичен достъп по договор, сключен ден преди да се обявят общите условия към всички кандидати", коментират от "Телетол".

ОПРАВДАНИЯ

От АПИ разпратиха в сряда писмо до медиите, в което се казва, че не се осигурява монопол на нито един доставчик на услуги, предстои подписване на нов договор с “Конкорд Смарт Инфраструктура” и че има и четвърти кандидат - „Иком“ ООД. Според АПИ "на дружеството "Телетол" е предоставена цялата необходима информация за осъществяване на интерграцията, но от страна на  фирмата не са предприети активни действия във връзка с осъществяване на реалната комуникация". Освен това от агенцията твърдят, че са изпратили писмо на компанията на 20 юни (ден след съобщението в медиите), в което шефът на АПИ Георги Терзийски уведомява "Телетол" за прекратяване на договора им. Вторият кандидат все пак остава регистриран като национален доставчик според информацията от агенцията. Дружеството обаче няма да може да продава електронни винетки, тъй като не "постигна оперативна съвместимост на база интерфейс със системата за събиране на пътни такси". "Телетол" могат да кандидатстват отново за продажба на е-винетки, "след като се приведе в съответствие", казват от АПИ.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протест заради разбита настилка затвори пътя Русе-Варна

04.07.2020

833 3
Приключи големият ремонт по АМ "Тракия"

01.07.2020

798 2
Седем обединения искат да строят тунела под Шипка

29.04.2020

Обновена

2951 13

Коментари

mamut

 що не вярвам на АПИ, не знам.

Влез или се регистрирай за да коментираш