Quantcast
АПИ започва нова експертиза за здравината на Аспаруховия мост | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

АПИ започва нова експертиза за здравината на Аспаруховия мост

Тя била за успокояване на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението
690

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) възлага изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна, съобщава самата АПИ на сайта си. Планът е експертизата да бъде направена следващата седмица, "с участието на независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия".

Съобщението уточнява, че "АПИ предприема тази стъпка за успокоение на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението, след последните опити да се внуши, че то е опасно".

"В края на 2019 г. експерти от Института по пътища и мостове към АПИ извършиха обследване и заключението от него е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно. Предписанията на експертите от Института са взети предвид и са предприети своевременни действия за ремонтиране на фугите", пишет още от пътната агенция. 

"Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около  7,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.

На всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.

Инвестираните средства в ремонта на пътните връзки от и за кв. „Аспарухово“ са над 480 000 лв. Дейностите включват полагане на нова асфалтова настилка, подмяна на бетоновите бордюри, ремонт на облицовани окопи, профилиране и попълване на банкети, почистване на тръбен водосток, нова хоризонтална маркировка пътни знаци и ограничителните системи за пътища", завършва съобщението на АПИ.

Ключови думи:

АПИ, Аспаруховия мост
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И обходното шосе на Пловдив ще е "златно"

17.10.2020

2007 1
АПИ предупреди за ремонтни "тапи" по Околовръстното шосе

12.10.2020

1505 4
Бивши шефове в АПИ отиват на съд за трагедията край Своге

02.10.2020

563 11

Коментари

Бонжуар

Магиите продължават. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Добре, че беше Копейкин да ореве орталъка за оголените арматури и изронения бетон на пилоните на моста. 

риболовец 5

   Стотици мостове са в окаяно състояние.

   Никой не слиза да ги погледне отдолу.

   Оголена и ръждясала армировка навсякъде.

   Има доста и с изрязани парапети.

tatyana1

Фугите- добре, ама снимките са отдолу- лагерите на средната метална част и това, на което стъпват

kaily
снимка на kaily

Тато съсипа държавата. Построил, построил, а не мислил, че демократите не могат само да го боядисат, камо ли поддържат.

Здравка
снимка на Здравка

Абе тулупи с тулупи некадърни, мостът не ще експертиза и козметика от два дамски пръста асфалтец, иска РЕМОНТ, р-е-м-о-н-т, ма'а му, основен и качествено направен. Докато вие се наекспертите, за кой ли път Боже, Аспарухов мост може и да се срути, да не чуе дяволът.

Magi

Това е първият мост в България изграден в крива. Дело е на проф. Минчо Минчев от ВИСИ и колектив от института, а след това изградиха "Алея Яворов". Няма да падне , но трябва да се поддържа съгласно техническите изисквания. За съжаление никой не поддържа изградените съоражения от как сме в демокрация, само кърпят .

Влез или се регистрирай за да коментираш