Медия без
политическа реклама

Абонатите на "Овергаз" спасиха въздуха от над 16 700 т вредни вещества

Русе е на второ място след София по намалени прахови частици и отровни газове

21 Февр. 2024
Софиянци и русенци имат най-голям принос за намаляването на вредните емисии във въздуха.
Софиянци и русенци имат най-голям принос за намаляването на вредните емисии във въздуха.

С 16 772 тона са намалели емисиите на вредните за хората фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения през 2023 г. , съобщи  "Овергаз Мрежи". Този впечатляващ резултат е постигнат от клиените на компанията в цялата страна, които са заменили неефективните и неекологични енергоизточници с природен газ.

Основен принос имат битовите потребители. Домакинствата, които са избрали синьото гориво за отопление, готвене и подгряване на вода, са спестили над 13 500 тона вредни вещества през изминалата година, показват изчисленията на "Овергаз мрежи".  Благодарение на газификацията болници, училища, детски градини и търговски обекти в страната са намалили с 3200 тона замърсяването на околната среда с фин прах и опасните газове. 

Рекордьор в спестените вредни вещества е София с над 8200 тона. На второ място с 900 тона се нарежда Русе, един от градовете с най-сериозни проблеми със замърсяването на въздуха.

 

Замърсяването на въздуха в Европа остава над препоръчителните нива, заложени от Световната здравна организация (СЗО). Според последната оценка на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) за качеството на въздуха, в ЕС е можело да бъдат избегнати 253 000 смъртни случая, ако концентрацията на фини прахови частици е отговаряла на препоръките на СЗО.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата