Медия без
политическа реклама

360 000 лв. ще струва поредният анализ на програма "Транспорт"

Росен Желязков
Илияна Кирилова
Росен Желязков

Нов анализ на изпълнението на програма "Транспорт" ще прави ресорното министерство. Той ще струва 300 000 лв. без ДДС и ще трябва да направи оценка на усвоените пари по програмата от периода 2007 - 2013 г. и настоящия период 2014 - 2020 г. Това показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Средствата за наемането на фирмата ще дойдат от самата програма "Транспорт", по която към момента са усвоени 36.1% от общия й бюджет от 3.6 млрд. лв.

Нуждата от изготвянето на пореден анализ по европрограмата идва само два месеца след като ведомството на Росен Желязков обяви друга поръчка - за 480 000 лв. с ДДС, но за т.нар. интермодален транспорт, така че стоките да могат да се прехвърлят директно от едно превозно средство на друго, без да се налага забавяне.

Целта бе да се направи анализ на трафика на пътищата, жп линиите, речните и морските гари и пристанища. Срещу сумата от близо половин милион трябваше да се проучи и какви и кои са частните и държавни логистични центрове и терминали, на които в момента се обработват товарите.

 

ПО СРЕДАТА

"Транспорт" е сред европрограмите със средно изпълнение на бюджета. Тя е важна, защото парите от нея се използват както за изграждането на столичното метро, така и за обновяването на редица важни жп отсечки, съоръжения и др. Сред последните одобрени проекти например е модернизацията на три жп гари по най-натовареното направление в страната от София за Пловдив - Подуяне, Искър и Казичене.

Последвайте ни и в google news бутон