Медия без
политическа реклама

160 млн. лева ще достигне помощта за хотелите с бежанци от Украйна

Изчистване на грешки във формулярите бави покриването на разходите за настаняване

2 пъти повече са туристите у нас спрямо първото полугодие на миналата 2021 г.
Илияна Кирилова
2 пъти повече са туристите у нас спрямо първото полугодие на миналата 2021 г.

160 милиона ще достигне помощта за хотелите с бежанци от Украйна, това съобщи днес на излизане от несъстоялото се заседание на парламентарната комисия по туризъм ресорният министър в оставка Христо Проданов. По думите му, за периода до края на април са били изплатени 80 милиона, а само за май парите ще бъдат още толкова и ще достигнат общо около 160 млн. лв., защото тогава е имало най-много подслонени украински граждани в български хотели.

„Вече сме сметнали каква ще е сумата за май, която имаме като задължение към хотелиерите, в момента сверяваме данните с МВР и чакаме от финансовото да ни преведат парите, за да ги насочим към бизнеса“, поясни министърът. „Понякога плащанията се забавят, заради грешки при попълването на формулярите, налагащи допълнителни проверки. Ние държим парите да са изхарчени по правилата“, каза още той.

В неформален разговор с дошлите за заседанието на комисията депутати, Проданов информира, че от началото на годината досега у нас броят на туристите е с 25-30% малък, отколкото за същия период на предпандемичната 2019-та година, но е 2 пъти по-висок от миналата. По думите му, водещият турист у нас е българският и той не бива да бъде забравян, а обгрижван по всякакъв начин. Проданов смята още, че трябва да има силна реклама и у нас на българския туризъм и отчете за многократното увеличаване на парите за популяризиране на страната ни в чужбина, в сравнение с предишни сезони.

Присъстващите депутати в бяха единодушни за успеха на комисия и свършването на много повече работа, отколкото други парламентарни комисии от това Народно събрание. Като едно от най-важните постижения на съвместната работа със законодателната власт министърът в оставка определи възможността ваучерите за храна да се използват и за туристически услуги. Той припомни, че идеята за това е била саботирана от 2017 г. досега. „1,2 млрд. лв. се отделят за ваучери и една четвърт от тях, ако бъдат използвани от хората за туристически услуги, то това ще бъде сериозна помощ за бранша“, надява се той. По думите му, това е важно, защото парите остават в България.

 

Още по темата