Quantcast

Медия без
политическа реклама

До 108% по-скъпо парно искат топлофикациите

Илияна Кирилова

След ЕРП-тата и топлофикациите поискаха по-висока цена на парното. Исканията на тецовете варират между 3 и 108 процента, става ясно от публикуваните им заявки. Един от основните аргументи за исканото поскъпване е повишението на цената за въглеродни емисии, които въглищните централи плащат.
 
Най-голям скок – със 108 процента, е поискало габровското дружество, което работи на въглища. Топлофикацията във Велико Търново настоява за 88,63 процента по-скъпа услуга. Малко над 48 процента е исканото увеличение на цената на парното от 1 юли от дружеството в Русе. "Топлофикация Перник" предлага около 33 процента увеличение на цената на парното. 23 процента по-скъпо парно иска ТЕЦ-Враца. Предложението на дружеството в Разград е за 17.46 увеличение на цената на услугата.

"Топлофикация Бургас" настоява за 16.49 на сто  поскъпване на парното. В Пловдив топлофикационното дружество там е предложило 14.7 на сто поскъпване на парното. "Топлофикация София" пък иска 3.43 на сто по-висока цена на парното в столицата.

Все още не е ясно дали "Булгаргаз" ще поиска повишение на цената на газа от средата на 2019 г. От това решение до голяма степен зависи и дали и с колко ще поскъпне парното в различните региони на страната. Решението на енергийния регулатор се очаква в края на юни.

Ключови думи:

Топлофикация, парно, цени

Още по темата