Quantcast
От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5% | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5%

На 10 юни КЕВР решава какви суми ще се възстановяват за парно и топла вода от август 2019 г. до март 2020 г.
510
 Илияна Кирилова

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли, сочат разчетите на Комисия за енергийно и водно регулиране.

Намалението за „Енерго-Про“ ще е с малко под 2%, а за ЧЕЗ - с 0.5% . За потребителите на EVN ще има поскъпване с 0,15%, съобщи шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

От 1 юни цената на природния газ, доставян от Русия, поевтинява с 9%. КЕВР одобри предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" цената за вътрешния пазар да е 20.33 лв. за мегаватчас без такси и налози - с 2 лв. по-ниска от досегашната. Първоначално "Булгаргаз" бе поискала 1.7% намаление на цената, но заради спада на тарифите на европейските спотови пазари към края на май, то е преизчислено до 9.04%. 

Прогнозите на "Булгаргаз" за цената през юли е още едно намаление – със 7%, но предстои да се види какво ще покажат борсите за газ в Европа до края на юни.

Въпреки поевтиняването на природния газ регулаторът реши да не променя цената на топлоенергията от 1 юни. "Причината е, че през юни енергийните дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място - цената на природния газ беше на един исторически, невиждан досега минимум, така че намалението няма да има съществено влияние. И на трето място - ще се окаже, че новите цени ще действат само десетина дни", обясни Иван Иванов.

На 10 юни се очаква КЕВР да вземе решение с колко да поевтинее цената на топлоенергията със задна дата от август миналата до март тази година. "Булгаргаз" ще възстанови суми за парно и топла вода на потребителите, след като "Булгаргаз" и руската "Газпром" договориха значително по-ниски цени на природния газ. 

„Булгаргаз“ е готова с изчисленията си за сумите, които трябва да се вращат, след като 150 млн. лв. ѝ бяха преведени от руската компания „Газпром експорт“ и енергийният регулатор определи цени на газа за периода от август миналата до март тази година. От дружеството съобщават, че се изчаква и одобрение от Българския енергиен холдинг. Веднага след това „Булгаргаз“ ще изпрати на своите клиенти споразуменията, съдържащи сумите за възстановяване. Очакването е, че потребителите ще бъдат компенсирани още с изравнителните сметки за парно и топла вода.

През април газовите тарифи паднаха с близо 43% и това намаление вече бе отразено в цените на топлофикациите - те намаляха средно с 22%, а през май - с нови 3%. Предстои още едно решение за техните тарифи - от юли 2020 г., които вече ще действат за цяла година и промени ще има само при екстремни скокове или спадове на цената на природния газ.

 

Още

Половината абонати на Топлофикация София ще доплащат за парно

15.07.2021

7557
Изграждането на "Балкански поток" приключи

04.07.2021

6579
От 1 юли токът поскъпва средно с 4.4%, парното - с над 16%

01.07.2021

Обновена

4443