facebook
twitter

Икономика

От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5%

На 10 юни КЕВР решава какви суми ще се възстановяват за парно и топла вода от август 2019 г. до март 2020 г.
505
 Илияна Кирилова

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли, сочат разчетите на Комисия за енергийно и водно регулиране.

Намалението за „Енерго-Про“ ще е с малко под 2%, а за ЧЕЗ - с 0.5% . За потребителите на EVN ще има поскъпване с 0,15%, съобщи шефът на енергийния регулатор Иван Иванов.

От 1 юни цената на природния газ, доставян от Русия, поевтинява с 9%. КЕВР одобри предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" цената за вътрешния пазар да е 20.33 лв. за мегаватчас без такси и налози - с 2 лв. по-ниска от досегашната. Първоначално "Булгаргаз" бе поискала 1.7% намаление на цената, но заради спада на тарифите на европейските спотови пазари към края на май, то е преизчислено до 9.04%. 

Прогнозите на "Булгаргаз" за цената през юли е още едно намаление – със 7%, но предстои да се види какво ще покажат борсите за газ в Европа до края на юни.

Въпреки поевтиняването на природния газ регулаторът реши да не променя цената на топлоенергията от 1 юни. "Причината е, че през юни енергийните дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място - цената на природния газ беше на един исторически, невиждан досега минимум, така че намалението няма да има съществено влияние. И на трето място - ще се окаже, че новите цени ще действат само десетина дни", обясни Иван Иванов.

На 10 юни се очаква КЕВР да вземе решение с колко да поевтинее цената на топлоенергията със задна дата от август миналата до март тази година. "Булгаргаз" ще възстанови суми за парно и топла вода на потребителите, след като "Булгаргаз" и руската "Газпром" договориха значително по-ниски цени на природния газ. 

„Булгаргаз“ е готова с изчисленията си за сумите, които трябва да се вращат, след като 150 млн. лв. ѝ бяха преведени от руската компания „Газпром експорт“ и енергийният регулатор определи цени на газа за периода от август миналата до март тази година. От дружеството съобщават, че се изчаква и одобрение от Българския енергиен холдинг. Веднага след това „Булгаргаз“ ще изпрати на своите клиенти споразуменията, съдържащи сумите за възстановяване. Очакването е, че потребителите ще бъдат компенсирани още с изравнителните сметки за парно и топла вода.

През април газовите тарифи паднаха с близо 43% и това намаление вече бе отразено в цените на топлофикациите - те намаляха средно с 22%, а през май - с нови 3%. Предстои още едно решение за техните тарифи - от юли 2020 г., които вече ще действат за цяла година и промени ще има само при екстремни скокове или спадове на цената на природния газ.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Търговци на ток се притесниха от бързия преход към свободен пазар

23.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

809
Овергаз връща на клиентите парите от намалената цена за синьо гориво

23.06.2020

776
Булгаргаз предлага поевтиняване на синьото гориво от юли и август

22.06.2020

317

Коментари

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Тъкмо се чудех от къде пари за море през август. Ще спестя от тока.

Epikur

 

   Дори всички съставки за производство на електрическа енергия да намалеят наполовина или повече , самата електроенергия едва ли ще помръдне мързеливо надолу с повече от един два процента. Причината е ясна на всички. Хунтата трябва да печели от одирането на собствения си народ, а народа трябва да потъва и затъпява, за да ги избира отново. За целта са впрегнати държавните институции, услужливите платени мисирки обясняват,как всичко е правилно и точно (все едно песничката на Папи Ханс).  А дядки като този Иван Иванов си стоят на поста, вземат си по 7-8 хилядарки за слугуването и така могат да си живеят до като започнат да се напикават на работа. Или докато старческата деменция не ги приключи окончателно.

hamer

Там е работата, че не е работата в Иван Иванов. Дори на негово място да сложат друг, който може да не пикае 24 часа, нищо няма да се промени. Ти сам казваш защо и се чудя какво те бърка старчето.

Минувача
снимка на Минувача

Свиквайте цените да вървят нагоре. 

Хулиган

Вече очаквам духовата музика да ознаменува видимия резултат.

Сговорчивото население го посреща с несекващи аплодисменти...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/

Влез или се регистрирай за да коментираш

×