Медия без
политическа реклама

"Златен век" за Валя Балканска, Силви Вартан и Соня Йончева

Министърът на културата разказа научнофантастичен филм, докато връчваше наградите

23 Май 2024
Валя Балканска получава наградата "Златен век".
Булфото
Валя Балканска получава наградата "Златен век".

В навечерието на 24 май министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония днес артисти и дейци от различни области на културата за техния принос за развитието на българската духовност. Най-високата награда на Министерството на културата, "Златен век" – огърлие, получиха певицата Валя Балканска, режисьорът Рашко Младенов, проф. д.и.н. Станислав Станилов, режисьорът Атанас Киряков, доц. д-р Никола Лаутлиев и доц. д-р Красимира Александрова. По-късно ще получат своите огърлия Силви Вартан и Соня Йончева, които са в чужбина.

В началото на церемонията служебният за втори път министър се обърна с кратко послание към дейците на българската култура, като в свой стил им разказа сюжета на един филм, който е гледал преди 25 години – "Галактическа мисия". Продукцията представя миролюбива извънземна цивилизация, нападната от нашественици. Тя прихваща видеоизлъчване от Земята, в което учени им казват как да се спасят. Интересното в този филм е, че в процеса на действие извънземните отвличат учените от Земята и се оказва, че учените не са учени, а актьори; а прихванатият сигнал бил филм. На въпроса: "Защо снимате нещо, което не е истина?" актьорите отговорили: "Защото това е изкуство!".

"Тогава за първи път си зададох въпроса: "Значи ролята на изкуството не е да ни дава истината? Каква тогава трябва да бъде ролята му?", сподели министър Тодоров. "Има една много хубава реплика, приписвана на големия мексикански поет Сезар Круз – че ролята на изкуството е да успокои онези, които са в тревога и да разтревожи прекалено спокойните. Мисля, че точно последното е голямата роля на изкуството – да ни изкара от зоната ни на комфорт, за да започнем да се развиваме. Защото докато сме в зоната си на комфорт, нито науката ще върви напред, нито обществото ще върви напред и бавно ще загинем", каза още той.

Специален поздрав към гостите на церемонията с песента "Малка мома" отправи първокласничката Рая Щърбанова, която е ученичка в Националното музикално училище "Л. Пипков". Сред отличените млади таланти бяха Филип Ангелов, петокласник от НМУ „Л. Пипков“, Тициано, Мари и Натали Балкански, известни като "Трио Балкански", Марина Мравова, отново от НМУ "Л. Пипков", както и Кремена Деянова, студентка в 4 курс в НАТФИЗ.

Сред отличените днес са още актрисата Ели Скорчева, директорът на НИМ доц. Бони Петрунова, диригентът Веселин Байчев, хор "Гусла", операторът Емил Топузов, режисьорът Коста Биков, музикологът проф. Розмари Стателова и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата