Медия без
политическа реклама

Жури начело с Уилям Болдуин излъчи победителя на "Синелибри"

Спечели испанската драма на Изабел Койшет "Една любов"

21 Окт. 2023Обновена
Журито с организаторката на фестивала Жаклин Вагенщайн и водещата на заключителната церемония Станислава Кара.
Тихомира Крумова
Журито с организаторката на фестивала Жаклин Вагенщайн и водещата на заключителната церемония Станислава Кара.

Международно жури, предвождано от известния американски актьор Уилям Болдуин, излъчи и обяви на заключителна церемония в зала 1 на НДК големия победител във фестивала "Синелибри". В конкурса за майсторска литературна адаптация на пълнометражен игрален филм се състезаваха 11 заглавия от Франция, Италия, Дания, България, Албания, Испания и др.

Спечели 140-минутното испанско предложение - драмата "Една любов" на режисьорката Изабел Койшет. Тя е и автор на сценария, заедно с Лора Фереро и Сара Меса. В ролите са Лайа Коста, Ингрид Гарсия Йонсон, Уго Силва, Луис Бермехо, Франческо Карил. Наградата бе приета от испанския посланик у нас Алехандро Поланко Мата, а Койшет отправи видео обръщение към организаторите и гостите на фестивала.

"Една любов" разказва за 30-годишната Нат, избягвала в затънтеното селце Ла Ескапа от стресиращия живот в града. След като се справя с враждебността на хазяина си и с недоверието на местните жители, Нат се сблъсква с обезпокоително предложение от своя съсед Андреас. "Под напора на страстта главната героиня ще потърси отговор на редица въпроси и ще преосмисли живота си", пише критиката за филма, който беше в официалната конкурсна селекция и на фестивала в Сан Себастиан месец по-рано. 

За втори път "Синелибри" проведе и конкурс за най-добър документален филм. Сред шестте претенденти бе избран "Анселм" (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата "Златно око" от кинофестивала в Кан (2023). Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори. "Няма начин да го опиша. Не позволява тълкувания… Той е човек, който не се страхува да рисува нищо. Той може да рисува вселената, може да рисува математически формули, може да рисува история, може да рисува митове, биология, алхимия. Той не се страхува от каквото и да е човешко знание, всичко може да превърне в живопис или скулптура", казва Вим Вендерс за филма си. 

Прочутият немски режисьор благодари с писмо, в което си спомня за добре прекараното време при предишните си гостувания в София. По същото време 78-годишният Вендерс бе на фестивала в Лион, Франция, където в петък проведе майсторски клас, а в събота получи почетната награда "Люмиер", връчвана преди това на творци като Тим Бъртън, Джейн Кемпиън, Жан-Пиер и Люк Дарден. 

На церемония по награждаването на "Синелибри", освен Уилям Болдуин, присъстваха и останалите членове на журито – канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато, френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров – дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието и театралният и филмов актьор Иван Бърнев. "Това е вторият или третият път в моята кариера, когато съм поканен да участвам в жури. За мен е изключителна привилегия. Искам да подчертая нивото на отлична работа, която виждам на фестивала, както и отличното ниво на филмите, които видяхме. Мога да кажа смело, че три или четири от тях можеха да бъдат на първо място", каза Уилям Болдуин.

Той разказа пред българската публика и за звездната си фамилия, в която и четиримата братя са актьори. "Заминавайки за Холивуд, на някои хора им се налага да се разделят със своите приятели и семейства. На мен не ми се наложи да правя това, защото цялото ми семейство е в Холивуд. Съпругата ми Чайна Филипс е известен музикант. Групата ѝ има много награди "Грами". Чичото на децата ми е Алек Болдуин, а негова съпруга беше Ким Бейсингър. Тяхната братовчедка е омъжена за Джъстин Бийбър. Така че и да искам, не бих могъл да избягам от Холивуд", каза той.

Вечерта в зала 1 на НДК завърши с прожекция на "Дворецът" на Роман Полански. Фарсовата черна комедия може би е последната творба в дългата и продуктивна кариера на 90-годишният полско-френски режисьор, актьор, сценарист и продуцент - не само поради възрастта му, но и предвид катастрофалните критики, които филмът получи след премиерата си във Венеция през септември. Той има уникалните 0% одобрение в агрегатора на критически мнения от цял свят Rotten Tomatoes.

Прожекциите на "Синелибри" продължават в кината до 29 октомври, а част от програмата на фестивала може да се гледа онлайн в Neterra TV+ и през ноември. Фестивалът тази година домакинства и българските премиери на две от големите холивудски заглавия на 2023-а - "Клети създания" на Йоргос Лантимос (единствена прожекция на откриването, ще тръгне по кината през януари догодина) и "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе (вече и в широко разпространение).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата