Медия без
политическа реклама

Зала "България" посреща цигуларката Лия Петрова

13 Апр. 2024

На 18 април, четвъртък, от 19:00 часа зала "България" посреща българската цигулкова гордост Лия Петрова. Тя ще представи заедно със Софийската филхармония концерта за цигулка на Корнголд. Диригент на вечерта е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации "Енигма" от Елгар.

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса "Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев - съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска. Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса, а критици от Sunday Times, Pizzicato, Gramophone и Classical Music оценяват нейния уникален "прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта".

Като солист Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света - от Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел. В своите албуми, издадени от Orchid Classics и Mirare, талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън.

Вундеркиндът Ерих Корнголд е роден в семейството на известен музикален критик. През 1906 г. Малер открива качествата му в първите съчинени кантати на една 8-9-годишна възраст и му препоръчва образование при Александър фон Цемлински. На 11 Корнголд написва балет, който Виенската опера поставя при изключителен успех. На 17 години вече е автор на две опери, а на 23 завършва още две опери и клавирен концерт за Паул Витгенщайн. На тази възраст той вече преподава теория на музиката във Виенската музикална академия.
През 1934-а получава предложение от Макс Райнхард да му сътрудничи във филма "Сън в лятна нощ" за Холивуд, което променя кардинално посоката на живота и работата му. През 1935 подписва ексклузивен договор с "Уорнър Брадърс", впоследствие и заради войната остава в САЩ. Ролята на Корнголд се оказва новаторска в жанра – той е създател на "симфоничния престиж" на филмовата музика, преносител на виенския мелодичен стил в киномузиката и американската среда.

Сър Едуард Уилям Елгар, най-известният английски композитор от края на ХІХ и началото на ХХ век, започва своя творчески път като цигулар, пианист, органист, композитор и диригент. Получава широко признание още с първите си големи творби за оркестър, като Вариациите "Енигма" и "Тържествени и церемониални маршове". Той е автор на огромно творчество във всички жанрове – кантати и оратории, камерни, клавирни и органни творби, симфонии и различни други оркестрови произведения, вокални опуси, театрална музика, репертоарните и днес концерти за виолончело и за цигулка. Днес неговото име носят 11 улици в различни градове на Англия, издигнати са много паметници, родният му дом е музей, "Общество Елгар" активно пропагандира творческото му наследство, английската банка печата от 1999-а до 2007-а лика му на банкноти, снимани са няколко филма за него.

Билети за концерта се продават на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата