Quantcast

Медия без
политическа реклама

Загадъчният монолит в Юта се оказа артистична акция

Американската творческа група The Most Famous Artist си приписа авторство

06 Дек. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Властите проучват "извънземната" находка, която загадъчно се появи в щата Юта на 18 ноември.

Американската арт група The Most Famous Artist (в превод - "Най-прочутият художник") заяви в своя профил в Инстаграм, че именно тя е поставила загадъчния монолит в пустинята в щата Юта. "Ако под "вие" разбирате нас, то да", отговарят от групата в коментар под един от постовете дали те са авторите на обелиска, чиято мистериозна поява развълнува медиите в цял свят.

The Most Famous Artist публикуват и снимки, на които се виждат мъже, които работят върху създаването на „извънземния" обект. „Нима искате да кажете, че това не са били извънземни?“, пишат в поста си творците.

На сайта си те подчертават, че могат да продадат нашумелия със загадъчната си поява обелиск срещу скромната сума от 45 000 долара. Доставката можело да се осъществи за срок между 4 и 6 седмици.

БГНЕС припомня, че монолитът в Юта беше забелязан за първи път на 18 ноември от държавни служители с хеликоптери, помагащи на биолозите от дивата природа да преброяват овцете от въздуха. Лъскавият триъгълен стълб, очевидно изработен от неръждаема стомана, стърчеше около 3,5 метра над земята сред червеникавите скали в южната част на Юта. Находката бързо привлече стотици любопитни зрители, а славата му се разпространи по целия свят. Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“.

Други приеха появата му като знакова през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията Covid-19, и оптимистично спекулираха, че може да има напълно различни функции. „Това е бутон за „изтриване“ на 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?“ пошегува се потребител на Инстаграм. Някои наблюдатели забелязаха прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон Маккракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г.

В края на ноември монолитът изчезна точно толкова мистериозно, както се появи. Дни по-късно екскурзоводът Силван Кристенсен си призна, че той и негови приятели имат пръст в премахването му. "Пустинята не е готова за нахлуването на туристи, които искат да видят необичайната структура със собствените си очи", заяви той. "Хората пристигаха с коли, автобуси, микробуси, хеликоптери, самолети, влакове, мотоциклети и електронни велосипеди. А дори няма паркинг. И няма тоалетни."

Според Кристенсен любопитните посетители са замърсили и отъпкали земята наоколо. За да защити пустинята от по-нататъшни щети, той и приятелите му решили да премахнат обелиска. 

Две седмици след първия монолит в Юта подобен предмет се появи и в Румъния, а след това - и трети в Южна Калифорния. Относно тяхното авторство The Most Famous Artist не са казали нищо. Предстои да се разбере дали те наистина са оригиналните инициатори на арт акцията и дали тя се е превърнала междувременно в глобално арт течение.

Още по темата