Медия без
политическа реклама

За пръв път 13 български филма са в Netflix

Нито най-добрите, нито най-новите, но все е някакво начало

10 Септ. 2021
Някои от включените в пакета заглавия - например "Вездесъщият", отдавна са достъпни в стрийминг платформи като HBO Go.
снимка: Мирамар филм
Някои от включените в пакета заглавия - например "Вездесъщият", отдавна са достъпни в стрийминг платформи като HBO Go.

За пръв път 13 български филма станаха част от каталога на Netflix - Европа, и могат да се гледат от всеки абонат на континента. Те не са  най-добрите, нито най-новите, но са част от сделката на продуцентската къща "Консепт Студио", специализираща в разпространението на българско съдържание за международния пазар, със стрийминг гиганта.

Сред филмите са "Дзифт" - ретро соц/нео ноарът на Явор Гърдев, романтичната комедия "Love.Net" и "Вездесъщият" (и двата на Илиян Джевелеков), "Подслон" на Драгомир Шолев, "Обърната елха" на реж. Васил Живков и Иван Черкелов, "Докато Ая спеше" на (вече покойния) Цветодар Марков, семейната комедия "Смарт Коледа", "Маймуна" на Димитър Коцев-Шошо, както и един от по-слабите филми на Иглика Трифонова - "Асансьор за пациенти". "Всичко, което тя написа" на Ники Илиев и "Шибил" - самодейната екранизация на дебютанта Никола Бозаджиев, също са попаднали в пакета от 13 заглавия. Сред тях има и документални филми като "Калин и отбора на затвора" на реж. Петко Гюлчев и "Животът е безкраен танц" на Андре Шандел.

"Консепт Студио" сключва успешни сделки с големи платформи от 2017 г., и в момента подготвя втори пакет филми за Нетфликс.

Първите три филма - "Калин и отбора на затвора", "Маймуна" и "Обърната елха" са достъпни още от днес със субтитри на всички европейски езици, а останалите 10 ще се появят в стрийминг платформата в следващите седмици и месеци. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата