Медия без
политическа реклама

"Одеон" показва безплатно 24 български кинокласики

Началото е този петък с "Козият рог"

03 Апр. 2024

След успеха на инициативата "30 вечери с 30 класики", проведена миналата година по повод 30-годишнината на дружеството за колективно управление на авторски права "Филмаутор", от април кино "Одеон" продължава с показа на български кинокласики безплатно.

В продължение на шест месеца месеца ще бъдат прожектирани още 24 обичани филма от близкото и по-далечно минало, като достъпът до всички ще бъде свободен за зрителите. Стартът е този петък, 5 април, от 18 часа с "Козият рог" (1972). Вечерта ще бъде посветена на режисьора Методи Андонов. Както и в "30 вечери с 30 класики", прожекциите се извършват от оригиналния носител - кинолента. 

Прожекциите м.г. бяха съпътствани със срещи на публиката с авторите и представители на творческите екипи. 30 кинематографисти бяха отличени с почетната статуетка на "Филмаутор". Сега също са предвидени срещи и кинолектории - заедно с всеки филм ще бъде представяно творчеството на съответния режисьор от наши изтъкнати киноспециалисти, сред които проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов. 

Сред подбраните заглавия, които ще бъдат представени в "24 вечери на класическото българско кино", са "Топло", "Оркестър без име", "Басейнът", "Сватбите на Йоан Асен", "Тютюн", "Войната на таралежите", "Вилна зона", "Специалист по всичко"... Организаторите от "Филмаутор", с подкрепата на Националния филмов център и в партньорство с Българската национална филмотека, са се постарали да включат в селекцията образци от всички жанрове: драма, романтика, комедия, исторически и детски филми. 

Прожекциите ще се провеждат в столичното кино "Одеон" всеки петък от 18 часа, а пълната програма на фестивала "24 през 2024" може да намерите тук.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Одеон, българско кино

Още по темата