Медия без
политическа реклама

СССР не се е разпаднал в сериал на Apple, сниман у нас

София е декор в четвърти сезон на "За цялото човечество"

12 Дек. 2023
Симон Варсано
Снимачен момент от "За цялото човечество" зад руската църква в центъра на София.

"За цялото човечество" - популярен сериал на стрийминг платформата Apple TV+, продуциран от Sony Pictures Entertainment, е една от първите продукции, финансирани от НФЦ по схемата за държавна помощ за възстановяване на разходи за производство на филми. Може да се каже, че дългоочакваната подкрепа от държавата, която привлича международни инвестиции в киноиндустрията в България, най-накрая работи пълноценно, похвалиха се от филмовия център. 

Четвърти сезон на сериала, чието излъчване наскоро започна по Apple TV+, е частично заснет в България. Разпознаваеми локации от София пресъздават Съветския съюз, който не се е разпаднал през 1989 г. Тв поредицата разкрива алтернативна история, описваща "какво щеше да се случи, ако глобалната космическа надпревара никога не беше свършила", след като СССР успява да извърши първото кацане на Луната с екипаж преди Съединените щати. Заглавието е вдъхновено от плочата, оставена на Луната от екипажа на "Аполо" 11, която гласи отчасти "Ние дойдохме с мир за цялото човечество".

Освен хитовия сериал още пет международни проекта получиха финансиране по схемата, сред тях анимацията на HBO Max "Вечните войни на еднорога". 

Към днешна дата ИА „Национален филмов център“ администрира общо шест схеми и въпреки натрупаните проблеми в години всички са работещи. Тази година се проведоха всички планирани конкурси и спечелилите филми очакват своята реализация. Шест български сериала (по два във всички видове кино – игрално, документално и анимационно), както и две копродукции, сред които сериалът на Сърбия, Хърватия и България "Операция Сабя", разказващ за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, вече са сключили договори и ще очакваме през 2024 година да се срещнат със своята публика.

По останалите четири администрирани от Агенцията конкурса са сключени общо 245 договора. 123 български филма и копродукции - игрални, документални и анимационни, са в различен етап на подготовка и с подписани договори; 36 фестивали и културни прояви бяха организирани с подкрепата на ИА "НФЦ"; 54 български и европейски филма бяха подпомогнати в своето разпространение; 33 киносалона получиха подкрепа за показ на български и европейски филми, разкрива директорът на НФЦ Петър Тодоров.

Сред дейностите на Изпълнителната агенция са и договорите за промоция и участие на български филми на фестивали от клас "А" и кандидатура за "Оскар" – 4 договора. Безпрецедентната кампания на "Уроците на Блага", която позволи по-добра видимост на филма по света и пред Американската академия за филмови изкуства и науки, е изпълнена с подкрепата на Министерство на културата и Национален фонд "Култура". 

Още по темата