Медия без
политическа реклама

Приключиха "Оскар"-овите надежди за "Уроците на Блага"

Академията обяви първата си цедка в 10 категории, сред които и за международен филм

21 Дек. 2023
KVIFF
Ели Скорчева в "Уроците на Блага".

Въпреки безпрецедентната си за български филм "Оскар"-ова кампания, наградите от няколко престижни фестивала и радушния прием от американската критика, "Уроците на Блага" отпадна от състезанието за най-добър международен филм. Така Стефан Командарев не успя да повтори постижението си (единствено от този род за българското кино) от 2010 г., когато "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе сред 9-те в т.нар. шортлист, от който финално се избират петте номинирани в категорията. От две години насам краткият списък е разширен до 15 филма, но това не се оказа достатъчно за български успех. Националните кандидатури в тази категория бяха общо 88.

Сред заглавията, сред които американската Академия за филмови науки и изкуства ще избира най-добрия неамерикански филм на изминалата година, са очакваните фаворити на Германия ("Учителската стая"), Франция ("Страсти в кухнята"), Италия ("Аз, капитан"), Финландия ("Паднали листа"), Дания ("Обетована земя"), Испания ("Общество на снега"), Япония ("Перфектни дни" на Вим Вендерс), Украйна (документалният "20 дни в Мариупол"), но също и предложенията на Армения, Бутан, Исландия, Мексико, Тунис, Мароко.

Шортлисти бяха обявени и в категориите за най-добра песен, филмова музика, звук, специални ефекти, грим и прически, пълнометраже документален филм, късометражни филми (игрален, анимационен и документален). В тези категории доминира "Барби". Сатиричната комедия на Грета Гъруиг ще състезава за най-добър звук, музика и песен - едновременно с три изпълнения, с автори Били Айлиш, Дуа Липа и Марк Ронсън & Андрю Уайът. 

След изненадващата новина отпреди няколко дни, че "Опенхаймер" на Кристофър Нолан е пропуснат в категорията за най-добри специални ефекти (филмът се прочу с това, че не разчита на компютърно генерирани изображения, а на практически ефекти), той ще се състезава в три от 10-те категории - музика (Лудвиг Горансон), грим и звук. "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе присъства в 4, включително за песен.

Номинациите за "Оскар" 2024 ще бъдат обявени на 24 януари, а 96-ите Академични награди ще се връчат на 10 март.
 

Ключови думи:

Уроците на Блага, Оскар

Още по темата