Медия без
политическа реклама

"Уроците на Блага" с престижна номинация в САЩ

По пътя към "Оскарите" филмът на Стефан Командарев е сред 7-те фаворити за наградите "Сателит"

18 Дек. 2023
Иван Бърнев, Асен Блатечки и Ели Скорчева в сцена от "Уроците на Блага".
Арго филм
Иван Бърнев, Асен Блатечки и Ели Скорчева в сцена от "Уроците на Блага".

Броени дни преди обявяване на късия списък за наградите "Оскар" (това ще се случи на 21 декември) българската надежда "Уроците на Блага" получи ново признание. Филмът на Стефан Командарев е един от 7-те номинирани за най-добър международен филм на наградите "Сателит". Драмата с участието на Ели Скорчева е в компанията на тежката артилерия на европейското кино от изминалата година - "Анатомия на едно падане" (Франция, "Златна палма" от Кан), "Зона на интерес" (Великобритания, Гран При и наградата на ФИПРЕСИ в Кан), "Паднали листа" (Финландия, награда на журито в Кан и две номинации "Златен глобус), "Общество на снега" (Испания, награта на публиката от Сан Себастиан), "Аз, капитан" (Италия, "Сребърен лъв" за режисура от Венеция), "Учителската стая" (Германия). Българският претендент е носител на три награди от Карлови Вари - "Кристален глобус", наградата за женска роля и тази на екуменическото жури, както и Голямата награда от фестивала в Рим.

Наградите "Сателит" се връчват от Академията на международната преса в САЩ за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

"Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва", споделя Стефан Командарев.

В прогнозите на големите браншови издания като Variety, Hollywood Reporter и Deadline, "Уроците на Блага" също е в списъка на фаворитите. Понастоящем той е на 13-а позиция в класацията на Variety. Сбъдване на прогнозата би му гарантирало място сред 15-те в "шортлиста", от който през януари ще бъдат избрани петте номинирани за наградата "Оскар" за чуждестранен филм. 

Deadline пък поставя българската продукция сред 20-те с най-добри шансове от общо 88 претенденти в категорията. Шортлистът ще бъде обявен в четвъртък, а номинациите - на 23 януари. 

Стефан Командарев е единственият режисьор, който ни е носил досега частичен успех в надпреварата за "Оскар". През 2010 г. неговият "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" попадна в шортлиста от 9 избрани заглавия, макар да не му стигнаха силите за номинация. Всички останали български кандидатури са преминали незабелязано от Академията.

"Уроците на Блага", копродукция между България и Германия, връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева след трийсет години отсъствие от киното. Освен нея във филма участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев-Геро. 

От петък, 15 декември, историята на пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонни измамници, е и по българските екрани. Филмът обаче не предизвика голям интерес у родната публика и остана на 4-а позиция в националния боксофис: след американската премиера "Уонка", руската "Маша и мечока" и лидера от предишните две седмици "Наполеон". Засега "Уроците на Блага" са гледали малко над 7000 души у нас.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата