Медия без
политическа реклама

Пет дни безплатно европейско кино със "Златната липа"

Фестивалът в Стара Загора за пръв път ще връчи и награда на публиката

27 Май 2024
Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос.
Елица Матеева
Ели Скорчева ще получи награда за цялостен принос.

Фестивалът "Златната липа" за 11-и път ще доведе европейското кино в града на липите. Форумът с безплатни прожекции, който се открива на 1 юни, за пръв път ще връчи и нов приз - Награда на публиката за най-добър филм от конкурсната програма. Зрителите ще имат възможност да гласуват след прожекциите за лентата, която ги е впечатлила най-много. Сред 9-те конкурсни филма са вече познатите на столичната публика "Аз, капитан", "Алма и Оскар", "Плитката", българските "Уроците на Блага" и "Защото обичам лошото време".

В програмата на "Златната липа" тази година са селектирани общо 45 заглания от 18 европейски страни. Някои от тях, отличени с престижни световни награди, за пръв път стигат до публиката в петия по големина български град, тъй като там има само едно кино - мол от веригата "Синема Сити". В селекцията попадат френския "Анатомия на едно падане", спечелил "Златна палма" в Кан и "Оскар" за сценарий, "Зона на интерес" на британеца Джонатан Глейзър - с две награди "Оскар", "Дворецът" на Роман Полански, "Чист късмет" на Уди Алън, "Жан дю Бари: Фаворитката на краля" с Джони Деп, "Голда Меир: Желязната лейди на Израел" с Хелън Мирън, "На ръба" с Пенелопе Крус, "Господин Блейк на вашите услуги" с Джон Малкович и Фани Ардан. Извънконкурсната програма включва и няколко съвсем нови филма, непоказвани на софийските фестивали: като италианския "Доверие" и романтичния трилър "Любов.Лъжи.Кръв" (Love Lies Bleeding) с Кристен Стюарт и Джеймс Франко.

Филмите в конкурса ще се оценяват и от петчленно международно жури, в което са критикът д-р Геновева Димитрова, латвийският режисьор и сценарист Линда Олте, полският режисьор Мариуш Гжегожек, анлийската актриса Пандора Джоунс и филмовият и визуален творец Санжин Малесевич. Вече е известно, че актрисата Ели Скорчева, която се завърна екран м.г. след трийсетгодишна творческа пауза с "Уроците на Блага", ще получи награда за цялостен принос на церемонията по откриването. Помним актрисата, която на 8 март отпразнува 70-годишен юбилей, и с ролите й във филмите "Адаптация" (1979), "Търновската царица" (1980), "Ева на третия етаж" (1987), "Дом за нашите деца" (1987), "Немирната птица любов" (1990), "Мадам Бовари от Сливен (1991).

Лауреатката ще засади своя фиданка в Алеята на липите край Старозагорската опера, където вече цъфтят дръвчетата, посадени от специалните гости на досегашните издания на фестивала - Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2021), Георги Мамалев (2022) и Любен Чаталов (2023).

Фестивалът ще продължи до 5 юни, а прожекциите от програмата на "Златната липа" 2024 отново ще бъдат в три зали. Основната ще бъде концертната зала на Старозагорската опера, а другите са в Културен център "Стара Загора" и в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Входът за всички филми отново ще бъде безплатен благодарение на партньорството и подкрепата на Община Стара Загора.

Извън филмовата програма тази година е включена изложба картини от актьора Калин Сърменов, а кинокритикът Божидар Манов ще представи новата си книга с разкази "Тъжни хора".

Последвайте ни и в google news бутон