Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десетминутни овации за новия филм на Командарев в Карлови Вари

С „Уроците на Блага“ Ели Скорчева триумфално се завръща в киното след почти 30-годишна пауза

04 Юли 2023
Ели Скорчева в кадър от филма "Уроците на Блага".

Десетминутни аплаузи е имало след премиерата на филма „Уроците на Блага“ на Международния кинофестивал в Карлови Вари, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Националния филмов център, с чиято подкрепа е създадена продукцията. Най-новият филм на Стефан Командарев участва в конкурсната програма на проявата и ще се бори за голямата награда „Кристален глобус“. 

„На червения килим екипът е бил посрещнат като истински звезди с много радост и очакване. В главната роля блести Ели Скорчева, която бележи своето триумфално завръщане в киното с образа на Блага, възрастна учителка, която става обект на телефонни измамници“, разказват от НФЦ.  

Звездата от „Адаптация“ Ели Скорчева се завръща на екран след почти 30-годишно отсъствие, припомня БНТ, която е копродуцент. В репортажа на държавната телевизия бе съобщено, че 1400 зрители са изкупили всички билети за прожекциите на "Уроците на Блага" два дни преди самата премиера, а след финалните надписи са аплодирали дълго главната героиня.

"Десет минути тя беше наистина в центъра на вниманието и ръкоплясканията. След това около нея имаше тълпа от хора, които искаха автографи и да снимат. След снощи Ели Скорчева е една от звездите на Карлови Вари", каза пред камерата режисьорът Стефан Командарев.

В основния конкурс на 57-ия кинофестивал в Карлови Вари, който ще продължи до 8 юли, „Уроците на Блага" се състезава с още 10 заглавия от Норвегия, Канада, Ливан, САЩ, Испания, Италия, Грузия, Иран, Чехия, Германия. „Уроците на Блага” е последният филм от социалната трилогия на Командарев, която започна с „Посоки“ (2017) – за всекидневието на таксиметровите шофьори, продължи с „В кръг“ (2019) за денонощията на полицаите, а сега изследва моралните щети от телефонните измамници. Режисьорът разказва за възрастните хора, които се превръщат в жертва на прехода, на собствената си самота и дори на ценностите, които отстояват. Именно от това се възползват и измамниците.

Първата прожекция на филма в България ще бъде на фестивала "Златна роза" през септември. С него ще бъде открита и Киномания.

На фестивала в Карлови Вари участва и „Гражданинът светец", който е копродукция на Грузия, Франция и България, режисьор е Тинатин Каджришвили.

Фестивалът в чешкия балнеокурорт продължава до 8 юли, когато журито ще реши дали "Уроците на Блага" ще бъде отличен.

 

Още по темата