Медия без
политическа реклама

Критиката в САЩ предвижда Оскаров шанс за "Уроците на Блага"

В публикации на Hollywood Reporter и Screen International

20 Ноем. 2023
Ели Скорчева в "Уроците на Блага"
KVIFF
Ели Скорчева в "Уроците на Блага"

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за "Оскар" за международен филм. Българският претендент за Академична награда бе посочен в публикации на уважаваните специализирани издание Hollywood Reporter и Screen International. Копродукцията между България и Германия, която вече спечели големи награди от фестивалите в Карлови Вари и Рим, не е сред петте най-изявени фаворити, но шансовете за "шортлист" (малко по-дългата селекция от 9 или 10 заглавия) а напълно реални.

Отговорният редактор за наградите на Hollywood Reporter Скот Файнбърг публикува списък с водещите претенденти за отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в 11 категории въз основа на разговорите му с участници в гласуването за наградите "Оскар", с представители на киноиндустрията, анализи на маркетингови кампании, резултати от конкурси и награди преди оскарите и историята на американските филмови отличия. Според Файнбърг засега фаворити в категорията за международен филм са "Зона на интерес" (Великобритания), "Учителската стая" (Германия), "Страсти в кухнята" (Франция), "20 дни в Мариупол" (Украйна) и "Перфектни дни" (Япония).

Извън тях той прави и разширен списък от още десет продуции с шансове да влязат в битката за "Оскар", където "Уроците на Блага" е нареден заедно с впечатляващи филми като "Паднали листа" (Фин, реж. Аки Каурисмаки), "Обетована земя" (Дания, реж. Николай Арсел с участието на звездата Мадс Микселсен) и "Аз, капитан" (Италия, реж. Матео Гароне). Последните два в момента могат да се гледат на "Киномания" у нас, където на 16 ноември, пред препълнената зала 1 на НДК, беше и националната премиера на "Уроците на Блага".

Европа отдавна доминира в категорията за международен филм на наградите "Оскар", писа и Screen International. Италия е най-често отличавана с 14 продукции с "Оскар", следвана от Франция с 12. От 75 награди, връчени от американската киноакадемия след 1948 г. на чуждоезични филми, 58 са били за европейски продукции. Миналата година четири от петте официално номинирани за надпреварата също бяха европейски, припомня изданието. По традиция водещите кинофестивали като тези в Кан, Венеция, Торонто, Сънданс, Локарно и Карлови Вари посочват фаворитите за международния "Оскар". "Уроците на Блага" доминира в тазгодишното издание на Карлови Вари, където бе отличен с голямата награда "Кристален глобус" и с наградата на екуменическото жури, а Ели Скорчева получи приза за най-добра женска роля, припомня още изданието.

"Българският кандидат "Уроците на Блага" на Стефан Командарев е със силно фестивално потекло", пише "Скрийн интернешънъл" и припомня отличията за продукцията. "Командарев помогна на България да достигне краткия списък за "Оскар" за пръв и единствен път досега през 2010 г. с филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а мигрантската му драма "Съдилището" бе българската кандидатура през 2016 г., припомня изданието. То също посочва като фаворити за краткия списък на претендентите кандидатите на Великобритания и Франция, като добавя също "Паднали листа" (Финландия) и кандидатите на Дания - "Обетована земя", и на Испания - "Снежното общество".

Действително шортлистът на "Светът е голям..." е единственият ни скромен успех в категорията за чуждоезичен филм досега, въпреки че преди три години пратихме там друг носител на "Кристален глобус" от Карлови Вари - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Стефан Командарев и екипът му обаче са много по-силни и напористи в своята "Оскар"-ова кампания, подкрепяна от Министерство на културата, Национален филмов център, Национален фонд "Култура" и фондация "Лъчезар Цоцорков". Снощи те представиха "Уроците на Блага" пред членове на Академията в Лондон.

Филмът, който бележи завръщането на Ели Скорчева към киното след 30-годишна пауза, ще бъде по екраните в цялата страна от 15 декември.

Още по темата