Медия без
политическа реклама

"Уроците на Блага" отива на фестивала в Рим и Европейските филмови награди

Премиерата на българския претендент за "Оскар" пред родна публика бе преди три дни във Варна

27 Септ. 2023
Стефан Командарев и Ели Скорчева (в гръб) на снимачната площадка на "Уроците на Блага".
Арго филм
Стефан Командарев и Ели Скорчева (в гръб) на снимачната площадка на "Уроците на Блага".

"Уроците на Блага" - новият филм на режисьора Стефан Командарев, който вече спечели три престижни награди от Карлови Вари и е българското предложение за "Оскар" 2024, жъне нови успехи. Той влезе в официалната селекция на 18-ия кинофестивал в Рим, съобщи директоката на Българския културен институт Жана Яковлева, цитирата от Министерството на културата. „Няма нищо случайно в този живот. Безумно съм щастлива“, коментира тя.

Добрата новина идва непосредствено след посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим, където той откри 16-ото издание на Празника на българското кино и се срещна с президента на световноизвестната киностудия Cinecittà – Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. 

Romе Film Fest, официално признат от международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти – FIAPF,  ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Филмите в състезателната част ще бъдат оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Артистичният директор на фестивала Паола Маланга ще бъде подпомагана от селекционна комисия, съставена от Джована Фулви – експерт по азиатско кино и един от програмистите на филмовия фестивал в Торонто, Енрико Магрели – филмов критик, бивш директор на Международната седмица на критиката, Емануела Мартини – филмов критик, бивш директор на филмовия фестивал в Торино, Нико Марцано – ръководител на отдела за кино на ICA (“Институт за съвременно изкуство в Лондон”), и Алберто Пецота – филмов критик и историк, бивш член на селекционната комисия на Международния филмов фестивал във Венеция.

Предишните издания отбелязаха участие във феста на много от "героите" на световното кино. Много от филмите са печелили най-високите награди, като "Оскар" и "Златен глобус", Европейските филмови награди", френските "Сезар", испанските "Гоя" и италианските "Давид на Донатело".

Днес режисьорът Стефан Командарев съобщи във Фейсбук и че филмът е селекциониран за участие в Европейските филмови награди за 2023 г. В селекцията попадат общо 40 най-важни европейски заглавия на годината, сред които наградените в Кан "Анатомия на едно падение", "Страсти в кухнята", "Зона на интерес" и "Падащи листа", наградените във Венеция "Аз, капитанът" и "Зелена граница" и др.

Дали "Уроците на Блага" ще се добере до номинации, ще стане ясно в началото на ноември, а връчването на "европейските "Оскари" е на 9 декември в Берлин.

Първата прожекция на филма пред българска публика беше преди дни - на 24 септември във Варна, където той се състезава на националния фестивал "Златна роза". Пред софийската публика "Уроците на Блага" ще бъде показан премиерно на 16 ноември - на откриването на "Киномания" в зала 1 на НДК.

Българско-германската продукция бележи завръщането на екран на Ели Скорчева след 30-годишна пауза. Звездата от "Адаптация", "Ева на третия етаж" и "Дом за нашите деца" се снима в киното за последен път през 1992 г. (във "Вампири, таласъми").  Филмът е по сценарий на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, с оператор Веселин Христов и участието на Ели Скорчева, Герасим Георгиев – Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки. Той разказва историята на пенсионираната и овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонни измамници. 

УРОЦИТЕ НА БЛАГАРежисьор: Стефан КомандаревНосител на 2 статуетки „Кристален Глобус“ за най-добър филм и най-добра женска роля (Ели Скорчева) на Международни...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата