Медия без
политическа реклама

НФЦ се похвали с рекордни 644 хил. зрители за българското кино

Предлага се създаването на Фонд "Българско кино", захранван с отчисления от стрийминг платформите

19 Окт. 2023
Директорът на НФЦ Петър Тодоров с големия полски режисьор Кшищоф Зануси
снимка: НФЦ
Директорът на НФЦ Петър Тодоров с големия полски режисьор Кшищоф Зануси

През миналата 2022 година в киносалоните са влезли 644 200 зрители, за да гледат българско кино. Това е около 15% от общата кинопублика за периода, която е близо 4 милиона души. Приходите от български филми за периода са около шест милиона лева, което е рекорден резултат. Това обяви днес изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Национален филмов център" (НФЦ) Петър Тодоров на среща с киногилдията. По-голямата част от тези 644 хил. души са гледали "В сърцето на машината", двете части на "Бай Иван" или "Петя на моята Петя".

За сравнение, през 2015-а зрителите на българско кино са били едва 94 800. На следващата година са нараснали двойно, за да стигнат до над половин милион през 2017 г. (512 889). Следва обаче отново спад - първо плавен, за да се сринат до катастрофалните 136 974 в годината на коронавируса - 2020-а. 

От началото на тази година до 16 октомври зрителите на българските филми са 300 810, а приходите от билети са в размер на 3 075 348 лева. "Тази година се движи малко по-бавно, тъй като имаше една огромна дупка между април и септември, в която, на практика, нямаше премиери на нови български филми. Преди това те бяха всяка седмица, дори имаше по два на седмица. Сега, до края на годината, премиерите са наредени почти всеки петък", коментира Тодоров по-ниския резултат.

Директорът на НФЦ представи в Дома на киното отчет за това какво се е случило през годината и през целия период на неговото управление – от 24 февруари 2022 година до днес. "Няма да се връщам на наследството, което заварихме, но то беше много тежко", коментира той. "За 20 месеца се смениха четирима министри на културата, като веднъж от цялото правителство беше сменен само министърът на културата. Всички тези процеси доведоха до една несигурност за финансиране и за по-дългосрочни планове и стратегии. Хубавата новина е, че сегашното ръководство на Министерството на културата има разбиране и подкрепа нещата във филмовата индустрия да се случват", каза още Петър Тодоров.

За следващата, 2024 година, бюджетът, който е поискан за кино и е на база средностатистическия бюджет на филм, е в размер на 57 940 000 лева, от които 35 милиона – за филмопроизводството, 20 милиона – за възстановяване на разходи (на международни продукции - б.р.), 2 милиона и половина – за сериали. 

Надеждите на НФЦ са да получат 39 милиона за българско кино през 2025-а и 43 милиона за българско кино през 2026 г., каза още Петър Тодоров. 

По думите му съдебните жалби, които има срещу решение на художествените комисии, пречат на усвояването на средства по проекти, защото те на практика са блокирани в съдебно производство. Към този момент има общо 8 жалби, които са блокирани 22 игрални филма, от които 17 пълнометражни и 5 късометражни, каза директорът на НФЦ. Сред тях има и две международни копродукции.

Общата стойност на тези 22 проекта е близо 14 милиона лева, колкото е бил бюджетът на НФЦ преди 2022 година, обясни Тодоров. По думите му всяка жалба блокира регулярната работа на агенцията, тъй като почти целият персонал е зает със събиране на документи, изисквани от съда, и не може да върши други задължения.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Да бъде създаден Фонд "Българско кино", който да се захранва от отчисления от стрийминг платформите, предлагащи съдържание у нас (Netflix, HBO Max, Disney+), искат от Националния филмов център. Фондът ще разполага и със специална сметка, в която ще се прехвърлят и неусвоени средства от бюджета за кино, каза още Петър Тодоров. За тази цел ще бъдат предложени законодателни мерки, които са част от плановете за развитие на киноиндустрията у нас през следващите години

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата