Медия без
политическа реклама

Обвиняеми от митническата ОПГ са били три пъти в МФ през 2023 г.

Стефан Димитров в МВР е като Мартин Божанов-Нотариуса в съдебната власт, каза бивш гл.секретар на МВР

23 Апр. 2024Обновена
Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях изслушва бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров и бившият вътрешен министър Бойко Рашков
БГНЕС
Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях изслушва бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров и бившият вътрешен министър Бойко Рашков

Обвинените за участие в ОПГ за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитров са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. Това са отговорили от ведомството на въпрос на Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях в НС Информацията била дадена от охранителите. Съпровождал ги експерт в МФ и затова не били записани в книга. Отговорът на МФ изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови. 

На предното заседание служебният министър на финансите Людмила Петкова обяви, че в книгата на входа няма записани посещения на Марин и Стефан Димитрови. На въпрос дали няма записи от камерите, на които да се вижда дали те влизат в МФ, Петкова отговори, че записите се пазели само по един месец.

Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, който бе изслушан от комисията във вторник,  пък заяви по казуса с аферата в митниците, че заподозрения заедно с бившата шефка на митниците Петя Банкова Стефан Димитров има същата роля в МВР, както Мартин Божанов - Нотариуса в съдебната власт. 

пъти обвинените баща и син Марин и Стефан Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи, в сградата на самото министерство.

"Въпросното лице Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР. Спираше на уличка, която е забранена. В някои случай съм виждал да влиза през транспортния вход, посрещан от шофьора на г-н Рашков. Не го познавам това лице. Разбрах за имената му от снимка и информация в сайтовете. Не знам по какъв повод е влизал при г-н Рашков.", каза Тодоров.

Много често бяха в ГД "Национална полиция" при директора Венцислав Кирчев. Знам, че и често е ходил при Тенчо Тенев. Дори съм чувал коментари за "този със затъмнените стъкла", добави бившият главен секретар на МВР.

Въпросното лице Стефан Димитров е било на един семинар на КАТ-СДВР в "Кенана", въпросното лице е присъствал на масата, нещо като Нотариуса в Боровец. Там е бил и Тенчо Тенев като организатор на банкета", посочи Петър Тодоров. 

Депутатите се опитаха да изслушат и бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Последният дойде в комисията, направи изложение и после си тръгна, като отказа да отговаря на депутатски въпроси.

Миналата седмица МВР изпрати до комисията писмо, с което обяви, че бащата и синът Димитрови са били поне 9 пъти при Бойко Рашков в сградата на вътрешното министерство. Сега бившият вътрешен министър обяви, че кой кога при кого е бил няма никакво значение. Той разказа за пореден път своята версия, като обяви, че Димитрови са били при него, за да подадат сигнал как е смачкано делото срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов и за ролята на Бойко Борисов в това. Освен това Димитрови му разказвали и за купуване на гласове в Хасково, като му разказали са списъци от 28 000 човека, включително и с имена и колко пари са им били платени.

Той обясни и снимките, на които е със Стефан Димитров, като част от празнуването на негов личен празник. Рашков заяви, че не разбира защо се прави парламентарен проблем от това, че е отпразнувал рождения си ден със "стотина гости в министерството".

"МВР явно е парти център и щом е имало контрабандисти, кой знае още какво е имало. Не знам и какъв подарък са му донесли", заяви Тошко Йорданов.

Още по темата