Медия без
политическа реклама

12 български филма се състезават на "Златна роза"

Публиката във Варна първа ще види наградения в Карлови Вари "Уроците на Блага"

23 Авг. 2023
Ели Скорчева в "Уроците на Блага"
Арго филм
Ели Скорчева в "Уроците на Блага"

12 пълнометражни игрални филма ще се състезават в конкурса на "Златна роза" - фестивала за ново българско кино, чието 41-о издание ще се проведе между 20 и 28 септември във Варна. Морската столица ще бъде първият български град, където публиката ще може да види "Уроците на Блага" - филма на Стефан Командарев, спечелил голямата награда "Кристален глобус" в Карлови Вари, където бе и световната му премиера през юли. Софийската публика ще трябва да чака чак до ноември, когато той ще се появи в киносалоните след гала премиера в зала 1 на НДК на "Киномания". 

УРОЦИТЕ НА БЛАГАРежисьор: Стефан КомандаревНосител на 2 статуетки „Кристален Глобус“ за най-добър филм и най-добра женска роля (Ели Скорчева) на Международни...

Сред другите премиерни филми, които ще се борят за наградите на "Златна роза", са "Чума" на Иван Владимиров по мотиви от разказа на Йордан Йовков, вторият филм на Яна Титова "Диада" - разнищващ съдбата на поколението, чиито родители емигрират, защото не могат да печелят достатъчно, "Записки по едно предателство" на класика Георги Дюлгеров и "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, който ще докара във Варна любимците на публиката Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро. Последните два бяха показани на "София филм фест" през март, но не са били разпространявани пред широка публика. В конкурса все пак има и такива, които (с променлив успех) вече преминаха по кината - като "Ф 1.816" на аниматора Теодор Ушев. 

25 са претендентите в конкурса за късометражен филм, където тази година преобладават новелите с продължителност между 20 и 30 минути. Разнообразието от теми и творчески почерци обещава навлизането на редица нови "гласове" в съвременното българско игрално кино.  В програмата са включени "Любима" - първият филм на Майя Виткова след "Виктория" (2014), режисьорският дебют на Христо Шопов "Тест", "Инга" на Николай Урумов, "Театрален романс" на номинираната за студентски "Оскар" (с "Танда") Теодора-Косара Попова, "13 август" - дебют на театралния актьор Венцислав Сариев. Наред с младите и по-малко известни актьори в късометражните филми участват популярни и обичани звезди като Йоана Буковска, Параскева Джукелова, Койна Русева, Христо Шопов, Захари Бахаров, Рашко Младенов, Валентин Ганев и др.

Тази година за пръв път за награда "Златна роза" ще се борят и сериали, а плакатът на събитието е вдъхновен от 80-годишнината на актрисата Меглена Караламбова.

Девет дни - от 20 до 28 септември, Варна ще бъде домакин на българското кино.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата