Медия без
политическа реклама

"Златна роза" за пръв път ще се връчва и на сериали

Фестивалът за българско кино тази година е с лицето на Меглена Караламбова

28 Юли 2023

Девет дни - от 20 до 28 септември, Варна ще бъде домакин на българското кино. 41-ото издание на фестивала "Златна роза" ще предложи 12 нови български пълнометражни филма в основния си конкурс, многообразни като жанр и стил ленти в програмата "Открити хоризонти", седем конкурсни програми от късометражно кино и съпътстващи събития като изложби, дискусии и представяния на книги.

За пръв път в историята си фестивалът ще включи телевизионни сериали в специална конкурсна програма и ще организира дискусия на тема, свързана с най-гледаните родни тв поредици, припомнят от Националния филмов център.

Визията на "Златна роза" е вдъхновена от 80-годишния юбилей на актрисата Меглена Караламбова. Нейният талант и чар ще красят плаката на фестивала, дело на Николай Тонков (Like.Bulgaria). Снимката за него е предоставена от партньора на фестивала – Българска Национална Филмотека и е кадър от филма "Татул" - първата главна роля на актрисата.

Меглена Караламбова е родена на 20 юни 1943 г. в Пловдив. Артистичният й път е определен още от детството. Баща й Стефан Караламбов (1902–1968) е един от пионерите на българския театър, водещ актьор в много трупи из страната, пенсионирал се като народен артист от Народния театър "Иван Вазов". Преди това е бил директор на Младежкия театър. Майката Вяра също е актриса.

След дипломирането си през 1967 г. Меглена Караламбова работи две години във Варненския театър. Първата й роля е на Елисън от "Обърни се с гняв назад" от Джон Озбърн. От 1969 г. Караламбова е неизменно в трупата на театър "Българска армия", където изиграва десетки роли в български и чужди съвременни и класически пиеси. Но е гостувала и на сцените на Народния театър, 199 и Драматичен театър - Пловдив.

Наричана е от театралите "актрисата на Леон Даниел", за когото тя споделя: "Леон Даниел ме открехна да работя по начин, който ми дава усещането, че съм сто процента вътре в играта. Пристъпвам към всяка нова роля с любопитство, независимо дали е централна или по-малка, и гледам да доставя удоволствие и на себе си, и на публиката".

Освен в български продукции Меглена Караламбова се е снимала и в американски, френски и италиански филми. Сред най-запомнящите й роли в киното са Вена от "Осмият"(1969) на режисьора Зако Хеския, Тошка от "Татул" (1972) на режисьора Атанас Трайков, Вера от "Глутницата" (1972) на Иванка Гръбчева, Атанасова от "10 неплатени дни" (1972) на Януш Вазов, Пепа от "Онова нещо" (1991) на режисьора Георги Стоянов, рускинята от "Чудо" (1996) на Георги Дюлгеров и Леон Даниел, баба Величка от "Лист отбрулен" (2002) на Светослав Овчаров.

През 1999 г. играе във френския филм "Изток-запад" на Режи Варние с участието на Катрин Деньов, номиниран за награда "Оскар". През 2019 г. участва в "Обичам те, Бойдин" на режисьора Борислав Михайловски. През тази година кинопубликата я видя отново на големия екран в "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата