Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Последният гларус" ще открие фестивала "Златна роза"

59 български филма от последната година ще бъдат прожектирани във Варна

05 Септ. 2023
"Последният гларус"

59 български филма ще срещнат своята публика в залите на ФКЦ – Варна в продължение на 9 дни тази есен. 53 игрални, два документални филма и четири сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография. Разнообразие от жанрове, форми, стилове и тенденции, които ще се борят за сърцата на зрителите и за наградите на двете журита.

Фестивалът ще бъде открит на 20 септември - с традиционното дефиле и концерт на Джуниър Бенд, както и с българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов "Последният гларус".

Режисьорът е в конкурсната програма със своя игрален дебют "Добрият шофьор" с участието на любимците на публиката Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро. След 11-те му конкуренти са също дългоочакваният носител на "Кристален глобус" от Карлови Вари "Уроците на Блага" (във Варна ще бъде първата му прожекция в България), "Записки по едно предателство" на Георги Дюлгеров, "Диада" на Яна Титова, "Чума", "Аромат на липа", "Пулсът на танца", "Апостол: един нежен рицар в Бруталия", както и вече познатите на публиката от разпространението си в кината: "Васил", "Ф 1.618", "Игра на доверие", "Чалга". На "Златна роза" получават право на участие филми, чиято премиера не е била преди септември предишната година. 

Пълнометражните филми ще бъдат оценявани от жури в състав: Дина Йорданова, професор на университетите Сейнт Ендрюс (Шотландия) и Хонконг, световен авторитет в изследването на транснационалното кино, глобалните киноиндустрии и кинофестивалите; Зорница-София Попганчева, режисьор, сценарист, продуцент; два пъти носител на Златна роза (2004, 2022); Нана Джорджадзе, режисьор, сценарист, актриса; носителка на "Златна камера" от Кан и награда за най-добър сценарист на Европейската филмова академия; Стефан Вълдобрев, актьор, режисьор, композитор, певец; Марин Марчевски, режисьор, сценарист, продуцент; преподавател по режисура и зам.-ректор на Германската филмова и телевизионна академия в Берлин (1989-2011). изпълнителен директор на ИА Национален филмов център (2012-2014).

Късометражните филми пък ще оценяват режисьорът Антония Милчева - миналогодишният лауреат в категорията, кинокритикът Мариана Христова и Христо Христозов, кинопрограматор и културен мениджър. В тази категория за "Златна роза" се състезават 25 филма, разпределени в седем отделни програми. По-голямата част от техните създатели са дебютанти в киното.

В програмата „Открити хоризонти“ изпъкват копродукциите с българско участие „Лука“ (с Джералдин Чаплин) и „Чуй ме“ (с Йоана Буковска), отличеният със „Златна роза“ за 2011 „№ 1”, показан в памет на продуцента Пламен Йорданов, специални прожекции в чест на юбилеите на Меглена Караламбова, Мария Статулова, Петър Слабаков, Апостол Карамитев.

Традиционно на фестивала ще бъдат представени и нови книги на автори, свързани с киното. Сред тях са сборникът с разкази на проф. Божидар Манов "Хора с прякори", посмъртната книга на актьора Филип Трифонов "И един ден, когато стана писател", събрана и подредена от Николай Гундеров и Мартин Филипов, "Биография на моите филми" на Георги Дюлгеров, "Вечните времена на Петър Слабаков" от Румяна Емануилиду, "ПреПоръчани филми" – монография на Деян Статулов за пропагандата в киното преди 1989 г. 

 

Още по темата