Quantcast

Медия без
политическа реклама

XXI век на Народния театър оживява в 45 знакови снимки (ГАЛЕРИЯ)

Фотографът Божидар Марков увековечава в изложба големите звезди на трупата

14 Ноем. 2022
Боидар Марков
Незабравимият Наум Шопов и Юлиан Вергов в "Крал Лир".

Самостоятелна изложба „Театрална магия“ открива майсторът на обектива Божидар Марков – дългогодишен фотограф на Народния театър, днес от 18.30 ч. в столичната галерия „Нирвана“ на ул. "Ангел Кънчев" 17. Той е подредил в изящен калейдоскоп 45 знакови кадъра с незабравими моменти от някои от най-прочутите спектакли в афиша от последните 20 години. Те ще могат да бъдат разгледани до 23 ноември.

Специално за изложбата почти всеки от актьорите, увековечени в роли, са поставили своите автографи и благодарствени думи върху снимките. Сред звездите във фотохрониката на Божидар Марков са Стефан Данаилов, Наум Шопов, Велко Кънев, Андрей Баташов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Мария Стефанова, Крикор Азарян, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин и Деян Ангелови, Михаил Петров, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Йосиф Шамли и много други. Ценителите на Мелпомена ще разпознаят в кадрите мигове от спектакли като „Пигмалион“ на Леон Даниел, „Крал Лир“ на Явор Гърдев, „Отело“ на Лилия Абаджиева, „Актрисата“, който ще бъде запомнен с последната роля на Ламбо, актуалния „Бурята“, поставен от световноизвестния Робърт Уилсън, и т.н.   

Божидар Марков снима за Народен театър „Иван Вазов“ от 2002 г., а от 2005 г. е негов щатен фотограф. Има издадени два албума, свързани с реставрацията и 100-годишнината на театъра, три изложби, посветени на негови годишнини – две в театъра и една в Градската градина, представяща реставрацията на позлатата по фасадата на класическата сграда.

В биографията си Марков има 12 номинации „Златна игла“ за модна фотография, златна статуетка за модна фотография на името на Едит Паф, награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография от 2008 г. и редица други признания.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?