Медия без
политическа реклама

Вижте "Тайната вечеря" в невероятни детайли

Кралската академия в Лондон и Google Arts осигуряват поглед към невидими досега подробности в шедьовъра на Леонардо

20 Юни 2020
 Копие на „Тайната вечеря“ на Леонардо (ок. 1515-20), фрагмент. Приписва се на Джиампиетрино и Джовани Антонио Болтрафио.
Кралска академия
Копие на „Тайната вечеря“ на Леонардо (ок. 1515-20), фрагмент. Приписва се на Джиампиетрино и Джовани Антонио Болтрафио.

Вече всеки може да види отдавна избледнелите детайли от “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи така ярки и ясни, както са изглеждали преди повече от 500 години при създаването ѝ - благодарение на Google и Кралската академия в Лондон. Google дигитализира - в свръхвисока разделителна способност копие на стенописа на Да Винчи от времето на създаването му, което хвърля нова светлина върху шедьовъра, съобщава сайтът artnews.com. 

Леонардо започва да рисува библейската сцена, в която Исус обявява на вечеря, че един от неговите ученици ще го предаде преди изгрев слънце на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано през 1495 г. Стената е каменна и той решава да я грундира със смес от борова смола, гипс и цимент, върху която да рисува с темпера. Заради този метод само няколко години след завършването му изображението вече показва признаци на разрушаване. През 1517 г. започва да се рони, а през 1556-а вече е толкова увредено, че фигурите са трудно различими. В средата на  XVII в. през вече неразличимата картина е направена врата (по-късно зазидана). 

За щастие едновременно със завършването на “Тайната вечеря” италианският художник Джиампиетрино (и ученик на Леонардо да Винчи) прави копие на стенописа. Някои смятат, че друг ученик на Леонардо, Джовани Антонио Болтрафио, също е работил върху копието. То е със същите размери като оригинала, намира се в Кралската академия в Лондон и е сред дигитализираните от Гугъл произведения.

Осемметровото копие на “Тайната вечеря“ е направено приблизително по същото време, когато Леонардо завършва своя оригинал - но с маслени бои върху платно, докато Леонардо е рисувал с темпера и масло върху суха стена. Рисувано най-вероятно от италианския художник Джиампиетрино (ученик на Леонардо) и вероятно още един ученик - Джовани Антонио Болтрафио - то се  се слави като най-точното копие на оригинала.

В него могат да се видят подробности, които сега не се виждат в оригинала, като една съборена солница до дясната ръка на Юда.  Могат да се видят също и безвъзвратно изгубените части от творбата,  като например краката на Исус - там, където са се намирали те, е била пробита врата. 

На думите на Исус, че един от учениците му ще го предаде, преди да е съмнало, апостолите реагират различно - с възмущение, съмнение, тревога, гняв - цялота многообразие от емоции е уловено от Леонардо в позите и израженията им. 

За разлика от тях, Божият син седи спокойно в центъра.  Докато неговите апостоли са наклонени в различни посоки, горната част на Исус е като равностранен триъгълник: балансирана, симетрична форма, често свързана с божественото. Юда, ученикът, който ще предаде Исус след няколко часа е единственият апостол, чието лице е в сянка. Леонардо вярвал, че позите, жестовете и изражението на лицето трябва да отразяват „представите на ума“ или това, което хората мислят.

Кралската академия (КА) на изкуствата в Лондон  е най-новата институция, която си партнира с Google Arts and Culture, платформата на технологичния гигант за цифровизацията на най-известните творби на световната култура. Над 200 експоната от колекцията на КА са вече достъпни за дигитално разглеждане в Google, сред тях, освен копието на „Тайната вечеря“, са и произведения на художници като Джоузеф  Търнър, Томас Гейнсбъро и Кики Смит. Двадесет от произведенията са специално представени в Gigapixel - ултрависока резолюция, осигурена от специално разработена камера на Google.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата