Quantcast
Вижте "Тайната вечеря" в невероятни детайли | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Вижте "Тайната вечеря" в невероятни детайли

Кралската академия в Лондон и Google Arts осигуряват поглед към невидими досега подробности в шедьовъра на Леонардо
2 535
 Кралска академия
Копие на „Тайната вечеря“ на Леонардо (ок. 1515-20), фрагмент. Приписва се на Джиампиетрино и Джовани Антонио Болтрафио.

Вече всеки може да види отдавна избледнелите детайли от “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи така ярки и ясни, както са изглеждали преди повече от 500 години при създаването ѝ - благодарение на Google и Кралската академия в Лондон. Google дигитализира - в свръхвисока разделителна способност копие на стенописа на Да Винчи от времето на създаването му, което хвърля нова светлина върху шедьовъра, съобщава сайтът artnews.com. 

Леонардо започва да рисува библейската сцена, в която Исус обявява на вечеря, че един от неговите ученици ще го предаде преди изгрев слънце на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано през 1495 г. Стената е каменна и той решава да я грундира със смес от борова смола, гипс и цимент, върху която да рисува с темпера. Заради този метод само няколко години след завършването му изображението вече показва признаци на разрушаване. През 1517 г. започва да се рони, а през 1556-а вече е толкова увредено, че фигурите са трудно различими. В средата на  XVII в. през вече неразличимата картина е направена врата (по-късно зазидана). 

За щастие едновременно със завършването на “Тайната вечеря” италианският художник Джиампиетрино (и ученик на Леонардо да Винчи) прави копие на стенописа. Някои смятат, че друг ученик на Леонардо, Джовани Антонио Болтрафио, също е работил върху копието. То е със същите размери като оригинала, намира се в Кралската академия в Лондон и е сред дигитализираните от Гугъл произведения.

Осемметровото копие на “Тайната вечеря“ е направено приблизително по същото време, когато Леонардо завършва своя оригинал - но с маслени бои върху платно, докато Леонардо е рисувал с темпера и масло върху суха стена. Рисувано най-вероятно от италианския художник Джиампиетрино (ученик на Леонардо) и вероятно още един ученик - Джовани Антонио Болтрафио - то се  се слави като най-точното копие на оригинала.

В него могат да се видят подробности, които сега не се виждат в оригинала, като една съборена солница до дясната ръка на Юда.  Могат да се видят също и безвъзвратно изгубените части от творбата,  като например краката на Исус - там, където са се намирали те, е била пробита врата. 

На думите на Исус, че един от учениците му ще го предаде, преди да е съмнало, апостолите реагират различно - с възмущение, съмнение, тревога, гняв - цялота многообразие от емоции е уловено от Леонардо в позите и израженията им. 

За разлика от тях, Божият син седи спокойно в центъра.  Докато неговите апостоли са наклонени в различни посоки, горната част на Исус е като равностранен триъгълник: балансирана, симетрична форма, често свързана с божественото. Юда, ученикът, който ще предаде Исус след няколко часа е единственият апостол, чието лице е в сянка. Леонардо вярвал, че позите, жестовете и изражението на лицето трябва да отразяват „представите на ума“ или това, което хората мислят.

Кралската академия (КА) на изкуствата в Лондон  е най-новата институция, която си партнира с Google Arts and Culture, платформата на технологичния гигант за цифровизацията на най-известните творби на световната култура. Над 200 експоната от колекцията на КА са вече достъпни за дигитално разглеждане в Google, сред тях, освен копието на „Тайната вечеря“, са и произведения на художници като Джоузеф  Търнър, Томас Гейнсбъро и Кики Смит. Двадесет от произведенията са специално представени в Gigapixel - ултрависока резолюция, осигурена от специално разработена камера на Google.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изгубеният шедьовър на Леонардо не е съществувал

15.10.2020

3855
Нова технология разкри скрита рисунка под „Мона Лиза“

30.09.2020

24877 1
Нови съмнения в авторството на най-скъпата картина на света

18.08.2020

1300

Коментари

фортинбрас

Вижте "Тайната вечеря" в невероятни детайли

„Невероятните детайли” в Тайната (като Множествата на Тайните) на „Тайната вечеря” са очеваднни – и въпреки това две хилядолетия остават „невидими с просто око”, даже и подскзани от геният на Леонардо да Винчи.

 

Най-първосигналната Тайна е тази на Математичната числова линейност/композиция „3-3-1-3-3” на типажите на апостолите. Тя разкрива Двойна симетрия и нейните палиндромни пропорции/множества, спрямо Оста на Симетрията – зададена като „Иисус Христос”. Неговата възраст неслучайно новозаветно е посочена като 33 г. – Криптограма на Двойна симетрия на „Две Матрици” („Божествената” и „Сатанистката”).

 

В Композицията/Криптологията на Леонардо, ясно са очертани „Два Кръга” от неслучани лица/апостоли – Вътрешен и Външен кръг. Тяхното Разбиране/Декодиране налага цифровото/числовото полагане и групиране на Апостолите, в Четири Групи/Триади/Матрици. От дясно наляво те са следните:

1. Вартоломей, Яков Алфеев и Андрей Първозвани.

2. Юда Искариотски, Петър и Йоан.

3. Тома, Яков Зеведеев и Филип.

4. Матей, Юда Яковов (Тадей) и Симон Зилот.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Тайната_вечеря_(Леонардо_да_Винчи)

 

Вътрешният кръг се създава от двете „Групи” 2-ра и 3-та, с поредица от Зна(че)ния. Едно от тях е Знанието за Кота „23” (Кота Феномен – посочена в Барелефа „Мадарски конник”, изсечен на 23 метра над подНОЖИЕТО на „Скалата/Скàлата/ПЕТрУМА”.).

дУМА-та „МАдара” е (най-малко) Двойна Криптограма на Дара на МА – като Дара на МАтематиката (по-трудно достъпна за по-голямата част от човечеството), като Дара на Мистиката/Метричността/Метафоричността… и Модалността на Артефактите, съдържащи се във всеки Факт. В Съществуването, Математиката (като „Царицата на Науките” според Гаус) и Мистиката (като Царят на Феномените) съществуват Хибридно и АДитивНО.

Външният кръг се създава от двете „Групи” 1-ва и 4-та, с друга поРедица от Значения, които са твърде Информационно обстойни.

фортинбрас

Удивителното, че и Двете Групи/Матрици („Двата Кръга”) на „23” и на „14” при математична редукция извеждат числото „5” – 2+3=5 и 1+4=5 като (библейският апостол) „ПетЪР”. Негово Декодиране ще доведе 99% от човечеството до масова Нервна криза, и неслучайно „Петър” е „екзутиран” (формално/религиозно „убит”, а неформално/разумно „изпълнен” върху Кръст като Ме(тафо)ра на КОорДиНА сисТема) – обърнат (т.е. роТиран на 180 градуса) с главата надолу. С този Артефакт, екзекуцията на „Петър” е осъществена обратна/огледална на екзекуцията на „Иисус”.

 

От четирите Групи на Леонардо, Най-фундаментална, Най-информативна, Най-сакрална, „Най-скандална”… и „Най-шокираща” е Втората, в Която попадат „Юда Искариотски, Петър и Йоан”. „Юда”, който не е съвсем Юда а „ЮрисдикДикциятА” – предателска за Разума и продажна за сребърниците на Престъпността; „Петър”, за Когото вече стана дума, и „Йоан”, който не е мъж а… жена. Жена („Търсете жената!”), която очевадно е нарисувана на фона на останалите 11 апостоли мъже.

 

За съмняващите се (т.е. за „слепите/умствено недъгавите”), чрез различните пози на ръцете, Леонардо специално и повторно посочва Артефакта на Жената в „Йоан” – без която Битието е Противоестествено/Уродливо, при отствие на Двойната симетрия „Мъж-Жена”. Само при Йоан(а) ръцете са със „сплетени пръсти на дланите” – описващи условно „сплитането/хибридизацията” на „Женското/Математично/Ин” начало, и на „Мъжкото/Мистично/Ян” начало във Вселената, и във всеки човек, като неин умален модел.

 

За съмняващите се, които умствено не са само „слепите/недъгави” но и „мъртви/мъртви души/мъртви умове на всуеверието, фанатизма и невежеството”, Леонардо използва удивителна композиция. В нея (зад кърба на „Юда Искариотски”) „Йоана” сякаш е положила глава върху лявата длан на „Петър”, сочеща „Иисус”, Който неслучайно удивително прилича на „Йоана”. В дясната си длан „Петър” държи „нож”, с който не само реже „магарешките уши” на легион(ер)ите на Ватикана и на Римското право, но който не е съвсем НОЖ (Неформално Описание на Житието), а подсказка на УМАлен МЕЧ (Ментална/Модална Еволюция на Човечеството) – като задължителна част от Антропогенезата на Земята.

фортинбрас

Алгоритъмът на Антропогенезата е посочен от „Иисус Христос”. Дясната длан нарисувана от Леонардо обърната надолу и в поза на „взимаща нещо – отгоре надолу”, сочи чаша с вино. Виното е енигма на вино(вно)то – „Във Вино(вно)то е Истината, която ще ви направи свободни!” – и е един от „Двата елемента” в Херметизма/Мистиката на Тайната на „Тайната вечеря”.

 

Освен Първият елемент на „виното” (като Ме(тафо)ра на „Кръвта Божия”) има и Втори елемент – „хляба” (като Ме(тафо)ра на „Тялото Божие”). С лявата си длан нарисувана не само като обърната нагоре, но и като сочеща/подканваща и даваща, „Иисус” сочи невкусен/човешки ненагризан „хляб”. „Хлябът” (на „Божието Тяло”), Който не друг, а само Синът Божи може да даде, и дава на „гладните/невежите/апостолите”.

 

Чрез позата на двата крака – „дясно стъпало пред ляво стъпало” – се посочва Алгоритъма първо на „Вземане от Виновните”, и през „Иисус Христос” „Даване на Гладните”.

„Иисус Христос” е само Единият от Трите Портала към Вселената – посочен чрез отварянето на врата в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано, чревоумно/гастроемно унищожила изображението на „краката на Иисус”.

 

Другите „Два Портала” към/на Висшият Разум на Съществуването религиозно наричан „Бог” с различни имена в различните религии са Феномените „Буда” (Сидхарта) и „Мухаммед”.

 

Разумният Финал на Антропогенезата е едновременното отваряне и на Трите Портала, през които човечеството да премине в Друго измерение на Разума – над Религиозното. Това е  Измерението на Висшият Разум на Съществуването на Безкрая и Вечността.

 

Описаната Трансформация на вида „Хомо сапиенс” е възможна само ако преди това човечеството идиотски и мафионски не се самоунищожи от религиозното Невежество (1) на овластен Садизъм (2) и на обезвластен Мазохизъм (3) – набожно Създващи и хилядолетно Практикуващи „Матрицата на ЧЕРковНИЯ Сатанизъм”. Част от Него е Робокрацията, наричана и „обичана” и през ХХІ в. като представителна „демокрация”… и Нов световен ред.

Flamand

Ако до сакралния седми пост не докараш някое готино маце и световни конспиратори, няма да чета нататък😁

Влез или се регистрирай за да коментираш