facebook
twitter

Култура

Вицепремиерът Дончев омекна към независимия арт сектор

Културата ще влезе в националния план за възстановяване от кризата
265
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Томислав Дончев (вдясно) и Боил Банов взеха участие в срещата с независимите артисти.

Изненадващ жест направи властта към независимия културен сектор, който преди дни инициира онлайн среща във връзка с изготвяния Национален план за възстановяване на страната от икономическите щети от пандемията. Вчера в нея се включиха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на културата Боил Банов и на социалната политика Деница Сачева, представители на общините и експерти от държавната администрация.

Заедно МК, общините и независимият сектор поискаха от Томислав Дончев културата да бъде включена в националния план на страната. Министърът на културата Боил Банов беше натоварен със задачата да сформира работна група, която да изработи конкретните мерки за включването на сектор „Култура“ в Националния план, който България трябва да представи на Европейската комисия във връзка с предложения от нея Фонд за възстановяване на държавите членки след кризата в следствие на мерките от Ковид-19.

В срещата участваха още Таня Христова, кмет на Община Габрово, Пламен Панов,зам.-кмет по „Култура, археология и туризъм“ на Пловдив и Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на Столичния общински съвет. Независимият културен сектор беше представен от Калина Вагенщайн (Фондация "АртОфис"), Весела Кондакова (изпълнителен директор на "Българска музикална асоциация") и Асен Асенов (Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”).

Работната група, в която ще бъдат включени представители на независимия културен сектор в страната, експерти от ресорните министерствата и българските общини, ще работи в тясно сътрудничество с екипа на вицепремиера Томислав Дончев по разработването на националния план за възстановяване и модернизация на икономиката в контекста на подготвяния от Европейската комисия финансов план.

Документът трябва да бъде изготвен до месец април 2021 г. Предложението този план да бъде изготвен съвместно с представители на независимите творци беше отправено от тях в отворено писмо до институциите преди дни. По този начин ще се гарантира присъствието на целия културен сектор в националния план за възстановяване, и той ще получи достъп до фонда на Европейската комисия за възстановяване на икономиките на съюза. В изготвения от Европейската комисия документ, съпътстващ идеята за този финансов механизъм, е цитирано изследване за размера на загубите, които са претърпели в следствие на кризата, различните екосистеми на европейската икономика. От анализа, направен от Европейската комисия, става ясно, че делът от общите загуби в ЕС за творческите и културни индустрии е в размер на 5,1%.

На срещата бяха обсъдени и други теми, свързани с реформата на сектора и достъпа на публиката до съвременно европейско културно съдържание.

Все още няма коментари

Още

Икономическата криза ще е най-тежка през есента

03.07.2020

712 1
Частните пенсионни фондове са с 685 млн. лв. загуби в коронакризата

01.07.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

3026 14
Вицепремиерът Дончев: Части от записите на Борисов звучат автентично

30.06.2020

4566 29

Влез или се регистрирай за да коментираш

×