Медия без
политическа реклама

Украйна ограничава руската музика в ефира със закон

20 Юни 2022
Изпълнители като Юрий Шевчук и "ДДТ", които се разграничиха от войната в Украйна, ще могат да подадат молба за допускане на техните песни в украинския ефир.
Изпълнители като Юрий Шевчук и "ДДТ", които се разграничиха от войната в Украйна, ще могат да подадат молба за допускане на техните песни в украинския ефир.

Украйна ограничи руската музика в медиите и на обществени места със закон, съобщава Би Би Си. Парламентът в Киев гласува с 303 от 450 гласа "за". Това ще "ограничи до минимум русковете от потенциална враждебна пропаганда и ще увеличи дела на националната музикална продукция в културното пространство", гласи документът. 

Забраната няма да се отнася за цялата руска музика. Класици както Чайковски и Шостакович ще звучат без ограничения, както и песни на композитори и изпълнители, създадени през съветския период. Под прицела на новия закон попадат мелодиите, създадени или изпълнявани от лица, които са или са били руски граждани след 1991 г. Съвременните изпълнители, осъдили военната инвазия на Русия и признаващи суверенитета на Украйна, могат да кандидатстват за освобождаване от забраната. 

Законът касае разпространението на руска музика по радиото, телевизията, в училищата, обществения транспорт, хотелите, ресторантите, кината и някои други публични места. Документът регламентира и увеличаване на дела на украинските песни, звучащи по радиото, до 40%, както и увеличаване на използването на украински език в ежедневните програми до 75%, съобщава обществената телевизия на Украйна. 

Вносът на книги от Русия и Беларус също ще бъде забранен. Ограничението не засяга руските книги, публикувани в Украйна преди началото на войната, които ще продължат да се продават. Занапред ще се публикуват издания само на украински или официалните езици на ЕС, но не и на руски. .

Много от живеещите в Източна и Южна Украйна в миналото са чувствали силна връзка с Русия и голяма част от тях са рускоезични. Но нахлуването на Русия в Украйна накара много украинци да се разграничат от руската култура, припомня Би Би Си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата