Медия без
политическа реклама

Украйна е акцент в документалния кинофест Master of Art

Хитът "Воев" ще има още две прожекции на фестивала с фокус върху хората на изкуството

04 Апр. 2022
Биографичният филм за Димитър Воев, който се превърна в хит на приключилия "София филм фест", ще има две прожекции и на Master of Art - на 8 и 15 април.
Биографичният филм за Димитър Воев, който се превърна в хит на приключилия "София филм фест", ще има две прожекции и на Master of Art - на 8 и 15 април.

За седма поредна година фестивалът за документални филми, посветени на изкуството и неговите хора, ще се проведе на живо в киносалоните. След като през 2020, 2021 и февруари 2022 г. Master of Art имаше (и) онлайн издания, на 7 април от 19 ч. той тържествено ще се открие едновременно в София и Варна. В кината "Люмиер" в столицата и Фестивален и конгресен център край морето ще бъде прожектиран американският документален филм "Кърт Вонегът – неподвластен на времето" на режисьора Робърт Уайди. В Стара Загора прожекцията на лентата за автора на на "Кланица V", снимана в продължение на 39 години, ще започне с час по-рано, а в Пловдив е на 8 април, петък, в 18:30 ч. 

Opening in theaters and VOD November 19 Director: Robert B. Weide, Don ArgottStarring: Sam Waterston (voice), Robert B. Weide, Kurt Vonnegut Jr.Recounting t...

Акцент в програмата е актуалният Фокус Украйна, в рамките на който ще бъдат представени 4 документални филма, свързани с украинската култура и изкуство, три от които - от последната година. "Мечтание по миналото: старинна музика в Украйна" (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции. "Рози: филм-кабаре" (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре "Дах Дотърс Бенд". По време на Майдана от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна. "Приказки за конче-играчка" (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) разказва за Анатолий, бивш антисъветски активист, сега монах и художник, живеещ в древна каменна кула в сърцето на Талин. Избухването на войната в Източна Украйна го кара да напусне мирната естонска столица и да отиде на фронтовата линия като доброволец. "Безкрайността според Флориан" (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински) представя един изключителен архитект, музикант, кинорежисьор и художник Флориан Юриев – портрет на един ренесансов човек в търсене на съвършенството. 

Florìan Jur'jev wasn’t a filmmaker as such, even if moving images and the interaction of lights and sounds did play a major part in his art – which one could...

За първи път във филмотечно кино "Одеон" ще бъде представена тематичната програма "Италиански ренесанс". В пет последователни дни от 11 до 15 април публиката може да проследи историята на италианския ренесанс през филми за Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и Братя Карачи. Неслучайна е локацията на тази програма, защото в непосредствена близост до киното е Художествената гимназия. 

Фестивалът стартира и поредицата Master Of Memory, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в "Одеон" ще бъдат излъчени филмите "Случаят Пенлеве" на реж. Георги Стоянов и "Гола съвест" на реж. Милен Николов.

Сред българските заглавия на фестивала откриваме още предизвикалия фурор на София филм фест "Воев" (реж. Биляна Кирилова), който ще има две прожекции, "Заветът на Борис Христов" (реж. Борис Славчев), както и танцовите "Уязвим" (реж. Коста Каракашян) и Inner Bloom на Стефани Ханджийска. В селекцията „Съвременно изкуство“ срещаме още "Данте и въздушното перо" (реж. Димитър Липовански), "Арката. Мечти за напреднали" (реж. Владимир Цветанов, автор Евгения Атанасова), "Откъде - накъде българско изкуство" (реж. Рада Якова), "Не се предавай" (реж. Бетина Димитрова). С прожекции в София и Пловдив ще бъде представен и "Дебелянов и ангелите" с реж. Десислава Шишманова.

Софийското издание Master оf Art ще продължи от 7 до 30 април в салоните "Люмиер", Дом на киното", "Одеон", Евросинема и Културен център Г-8, както и Френският институт с обновената зала "Славейков". Във Варна прожекциите са до 28 април във ФКЦ, а в Пловдив документално кино ще се прожектира от 8 до 21 април в кино "Лъки". Най-краткото издание на Мaster of Art в е Стара Загора - 4-7 април в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжевски".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата