Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Украинска рапсодия" ще има световна премиера в София

08 Февр. 2023
Людмил Ангелов ще е солист в първото изпълнение на "Украинска рапсодия" по света.

На 23 февруари в София ще прозвучи за пръв път Украинска рапсодия за пиано и оркестър от Александър Розенблат, съобщават от Софийската филхармония. Световната премиера е с участието на българския диригент Кристиан Александров, който развива кариерата си в Канада, и обичания пианист Людмил Ангелов. Освен новото произведение, те ще представят в зала "България" и Вариации по тема на Паганини за пиано и оркестър от Витолд Лютославски. Във втората част на вечерта ще прозвучи Симфония №11 от Дмитрий Шостакович.

“Удивително красивите и жизнерадостни украински мелодии винаги са привличали вниманието ми и са вдъхновявали желанието ми да пофантазирам с тях. Първите скици на "Украинска рапсодия" са направени преди 6-7 години. А абсурдната и трагична политическа ситуация след 24 февруари 2022 г. ме подтикна и за няколко месеца завърших работата си", разказва руският композитор. "Дълбоко съм убеден, че когато пушките говорят, музите не само мълчат, а и "крещят", защото само културата оправдава присъствието на човека като вид на нашата планета", казва Александър Розенблат за своята творба.

Маестро Кристиан Александров е музикален директор и главен диригент на симфоничния оркестър Kindred Spirits в Торонто (Канада), музикален директор на Международната Музикална Академия в Торонто, артистичен директор на Фестивала за Съвременна Музика в Маркам (Канада) и артистичен директор на Международния Музикален Конкурс в Торонто. Работил е с Шарл Дютоа, Густав Майер, Марин Алсоп, Хелмут Рилинг, Джон Морис Ръсел, Нурхан Арман, и Дейвид Аглер и др. Кристиан Александров е дирижирал канадски и световни премиери на нови творби от Джон Уилямс, Гари Кулеша, Брайън Кърънт, Лариса Кузменко, Даниел Фридман, Кевин Лау, Джеймс Кембъл, Константин Каравасилис, Хедър Шмит, Чан Уинг-Уа, Уернер Чан, Ерик Крийм. През 2017 г. Александров дирижира разпродаден концерт в 3200-местния Център за сценични изкуства "Сони" в Торонто с творби от композитора – носител на "Оскар" А. Р. Рахман.

Билети за концерта се продават на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още по темата