Медия без
политическа реклама

Уилям Болдуин ще оценява филмите на "Синелибри"

24 Авг. 2023
Типично за стила на Полански плакатът на "Дворецът" провокира.


Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика на "Синелибри" през октомври. Един от четиримата братя Болдуин, популярен актьор от филми като "Линия на смъртта", "Роден на 4 юли", "Сливър" и "Обратна тяга", сценарист и продуцент, той пристига у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите в конкурсната програма на кинолитературния фестивал. Деветото издание на "Синелибри" е от 6 до 29 октомври.

Партньори на Болдуин в оценяването ще бъдат канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато ("Фрагменти от живота на една жена", "Мафия Inc.", "Самопризнанията на един опасен ум"); френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров - дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров; нашумялата испанска телевизионна и киноактриса Карла Нието и българската театрална и филмова звезда Иван Бърнев ("Обслужвал съм английския крал", "Бащата", "Васил"). Журито ще избира измежду единадесет конкурсни заглавия, повечето от които с премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на НДК - това ще е единствената възможност зрителите да се срещнат, а по желание и да се снимат, с представителите на международното жури.

Веднага след награждаването ще се излъчи новият филм на Роман Полански – шеметната черна комедия "Дворецът", с която "Синелибри" ще отбележи 90-ата годишнина от рождението на прочутия режисьор, който все още е персона нон грата в САЩ. Прожекцията в зала 1 на НДК ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция. Полански е носител на всички най-големи награди в киното - "Оскар", "Златна палма", "Златна мечка", БАФТА, "Сезар" и "Златен глобус" за своите филми "Пианистът", "Чайнатаун", "Тес", "Бебето на Розмари", "Горчива луна", "Офицер и шпионин" и др.

Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, "Дворецът" пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел - разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен дворец богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански. Филмът с участието на Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда ще има световна премиера след броени дни на кинофестивала във Венеция.

Билети за прожекцията в НДК вече  се продават на цена 14 лева, а от 15 септември ще струват 16-18 лв.

"Синелибри" 2023 ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора от 6 до 29 октомври. Вече беше обявено, че откриването, също в зала 1 на НДК, ще бъде с филма "Клети създания" на Йоргос Лантимос - също селектиран в предстоящото 80-о издание на Венецианския кинофестивал.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?