Медия без
политическа реклама

Творчеството на Генко Генков превзема два адреса за 100-годишнината му

СГХГ и филиалът галерия-музей „Дечко Узунов“ представят част от огромното творчество на художника

09 Юни 2023
Пейзаж на Генко в любимата му огнена гама, 70-те години на ХХ век.

Софийската градска художествена галерия подготвя мащабна изложба живопис и рисунки на големия български художник Генко Генков (1923-2006), съобщиха от културната институция. Откриването е на 13 юни, вторник, от 18.00 ч.

През 2006 г. СГХГ представи Генко Генков с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 – 2006 г. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе. Днес, седемнадесет години по-късно, по повод 100-годишнината от рождението на Генко, екипът на галерията организира две изложби: в залите си в сградата на ул. „Гурко“ 1 и във филиала галерия-музей „Дечко Узунов“ на бул. „Драган Цанков“ 24. Експозициите в различните пространства дават възможност за среща с разнообразни аспекти от неговото творчество, обръщат внимание кураторите Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева и асистент-кураторът Ана Топалова.

В залите на СГХГ в рамките на настоящата ретроспектива „Отвъд видимото“ ще бъдат показани над сто творби на Генко Генков, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Авторът е оставил огромен брой картини с маслени бои върху платно и фазер, както и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, изпълнени с различни похвати, за да се придаде контраст и сила на цвета. Художникът експериментира в областта на графиката и рядко – в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила, категорични са познавачите. През 70-те години разработва възможностите на различните материали, третира маслената боя като акварел, обработва повърхността с пясък или замества четката с нож. През 90-те пък използва пигменти, напомнящи керамична глазура. В работата му могат да се открият отгласи от изкуството на постимпресионизма и фовизма, посочват изкуствоведи.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни завещае различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, макар и рисувани от натура, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, нерядко меланхолични, сътворени с най-разпознаваемата огнена палитра и/или с деликатни цветови съчетания.

По време на изложбата, която ще може да се види до 6 септември, всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

В галерия-музей „Дечко Узунов“ експозицията „Търсене на образа“ предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог с произведения на Генко Генков. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма „Култура“ към Столична община.

Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Национален дарителски фонд „13 века България“ и др. По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?