Медия без
политическа реклама

Теодор Ушев: Изкачих своя Еверест

„Физика на тъгата“ взе голямата награда в Анси

20 Юни 2020
Теодор Ушев на награждаването.
Теодор Ушев на награждаването.

Голямо международно отличие получи във Франция номинираният за "Оскар" режисьор Теодор Ушев. Ден след като спечели престижната награда на Фипреси за късометражен филм, неговият "Физика на тъгата“, хит както в Торонто, така и в Клермон Феран, взе Кристала за най-добър късометражен филм на международния фестивал за анимационни филм в Анси. 

С приемането на наградата Ушев осигури един от най-вълнуващите моменти в церемонията с реакцията си, в която имаше и смях и сълзи, и с благодарностите, докато обясняваше колко важна е тази награда за него, пише “Варайъти”. Още преди месеци изданието бе включило “Физика на тъгата” в списъка си “10 кратки филма, които не бива да пропуснете”. 

Благодаря ви! Thank You! Merci!
Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение -
написа Теодор Ушев във Фейсбук. - Не, не е задължително да са най-рекламираните, или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците своя Нобел, журналистите - Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анси. Или просто Кристала на Анси. Това е нашият Еверест. 
Щастлив съм да съобщя, че Кристал за най-добър късометражен филм на фестивала в Анси тази година беше връчен на "Физика на тъгата". Освен това, филмът ни получи и Наградата на международната критика FIPRESCI. Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат. Благодаря на всички, които помогнаха в това дълго, трудно, понякога изтощително катерене на този връх. 

Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги, във всичко, което правя“

„Calamity“ на Реми Чайе, представен миналата година в панела „Проект в развитие“, тази спечели главната награда на фестивала, „Кристал“ за най-добър пълнометражен филм.  Руската продукция "Нос или конспирацията на другите", от победителя в Анси от 1995 г. - руската легенда в анимацията Андрей Хржановски, спечели тазгодишната специална награда на журито, с филм, в който историята на Гогол и  музиката на Шостакович се срещат с времето на Сталин.  

Международният анимационен филмов фестивал Анси е създаден през 1960 г. и се провежда в началото на юни в едноименния град във Франция - първоначално на всеки две години, а от 1998-а ежегодно. Той е един от четирите най-важни фестивали в анимационното кино. 

20 юни винаги бил денят, в който Анси раздава наградите си на щастливите победители. Тази година, въпреки  всички други аспекти бяха променени драстично от кризата COVID-19, организаторите решиха, че запазването на датата е важен символичен жест.  За тази цел 10 дни преди официалното приключване на фестивала на 30 юни, наградите бяха връчени чрез видео на живо на канала на фестивала в очарователна церемония, която позволи на зрителите да общуват и да поздравят победителите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата