Медия без
политическа реклама

Сириец с нож рани 3-годишни деца във Франция

08 Юни 2023Обновена
Спасителните служби спешно се мобилизираха, за да откарат децата в болница.
ЕПА/БГНЕС
Спасителните служби спешно се мобилизираха, за да откарат децата в болница.

Четири деца на възраст между две и три години и двама възрастни над 70 са жертвите на бруталното нападение с нож в Анси, което се случи тази сутрин. Нападателят е задържан, но мотивите му засега са неясни. Медиците се борят за живота на пострадалите, които бяха откарани в болници във Франция и Швейцария, съобщи пред медиите местният прокурор Лин Боне-Матис. Инцидентът е станал към 10 часа сутринта на детска площадка в парк край езерото Анси. Много туристи и ученици са били свидетели на кървавата сцена, която е била дори заснета.

Разследването е в началото си. Според документите задържаният нападател е 32-годишен сирийски гражданин, получил политическо убежище в Швеция, без адрес във Франция и неизвестен на полицията. Той се представял като християнин и носел кръст и икони. За мотивите и психическото му състояние още няма яснота, антитерористичната прокуратура не се е сезирала по случая. Според очевидци, цитирани в медиите, той е нападнал децата съвсем целенасочено. 

"Потресени сме от това деяние, за което няма думи" - каза от мястото на инцидента премиерът Елизабет Борн. Драмата предизвика вълна от гневни реакции в цялата политическа класа, а Националното събрание промени програмата си и почете пострадалите с минута мълчание.

Първоначално властите съобщиха за осем пострадали, но после ревизираха броя им. Ранените обаче са в тежко състояние. "Няколко души, включително деца, бяха ранени от лице, въоръжено с нож, на площад в Анси. Нападателят беше арестуван благодарение на изключително бързата намеса на полицията", съобщи в Туитър френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че "нацията е в шок". "Деца и един възрастен са между живота и смъртта. Мислите ни са с тях, семействата ни и спасителните служби", написа той също в Туитър. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Анси, нападение

Още по темата