Медия без
политическа реклама

Пиян лекар преглежда пациенти в Спешното във Варна

Мъж нападна медицинска сестра в Перник

20 Септ. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Лекар с 1,9 промила алкохол в кръвта е преглеждал пациенти в Спешното отделение в болница „Св. Анна” във Варна. За това сигнализира мъж, който е завел съпругата си в болничното заведение заради сериозна травма в областта на гърдите, предаде Нова тв.

Съпругът на пострадалата получил грубо отношение от лекаря и се усъмнил, че той е употребил алкохол. "Обадих се на 112 и дойде екип. Полицаите си свършиха перфектно работата и го тестваха с дрегер. Пред органите на реда той започна да се оправдава, че не е пил много”, обясни Дамян Стоянов.

След около час пристигнал и директорът на болницата, за да смени употребилия алкохол медик. Стоянов го попитал дали на лекаря ще бъде взета кръвна проба, получил отговор: „Ще преценя”.

За NOVA от болницата заявиха, че незабавно е извършена вътрешна проверка по случая. Установено е нарушение на трудовата дисциплина и ще бъде наложено адекватно административно наказание.

„Нека директорът на болницата да обърне внимание. Разбрах, че този д-р Славов е завеждащ отделение „Гръдна хирургия”. Явно контролът на по-висшите нива е занижен. Да се обърне повече внимание, докторите да се проверяват за алкохол”, апелира Стоянов.

Здравният министър Асен Меджидиев коментира от Добрич, където откри обновеното и разширено Спешно отделение на МБАЛ-Добрич, че не е запознат със случая в детайли, но че първото ниво, на което той следва да се разгледа, е етичната комисия към Българския лекарски съюз. Той заяви, че веднага щом се върне в София, ще разпореди проверка. 

По-късно стана ясно, че на лекаря, употребил алкохол по време на дежурството, ще бъде наложено административно наказание. От болницата съобщиха, че няма отклонение във времето и реакцията на екипа или нарушение на медицинския протокол спрямо пациентката, чийто съпруг е подал сигнала. Жената вече е оперирана и е в добро състояние.

 

НАПАДЕНИЕ

Медицинска сестра е била ударена в спешното отделение на пернишката болница. Инцидентът е станал, докато сестрата се е опитвала да помогне на пациент. Тогава тя е получила удар от него. Нападателят ѝ, който е млад мъж на 32 години, вече е привлечен като обвиняем. С постановление на наблюдаващия прокурор той бе задържан за срок до 72 часа. Предстои в съда да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

По този повод министър Меджидиев коментира, че според него трябва да има сериозни законодателни промени, за да се защити медицинският персонал. Той се обяви за бързи производства срещу хората, нападнали медици, за които обаче са нужни промени в съответните закони - нещо, което не може да осъществи служебният кабинет. "Това, което можем да направим ние, е да заложим такива промени за следващия кабинет", посочи той.

 

 

Още по темата