Медия без
политическа реклама

Русия твърди, че се бие с украински партизани на своя територия

Групи диверсанти били проникнали в граничната Брянска област, но Украйна отрича да има нещо общо

02 Март 2023Обновена

В ход е сблъсък с украински диверсанти, които са проникнали в граничната територия на руската Брянска област, която граничи с Украйна от юг и с Беларус от запад, съобщиха за ТАСС от службите за сигурност.

"Групи украински диверсанти са проникнали в две села, като в едно от тях са взели за заложници местни жители. Бойците от Росгвардия са влезли в сблъсък с диверсантите", заяви областният управител Александър Богомаз.

Той съобщи, че диверсантите са проникнали в село Любечане, разположено в Климовска област непосредствено на границата с Украйна. По думите му украинските сили са обстрелвали автомобил, в резултат на което един човек е загинал, а десетгодишно дете е било ранено.
Освен това, според губернатора, атака с дрон е била насочена към граничното село Сушани.
От силите за сигурност твърдят, че диверсанти са атакували както Любечане, така и Сушани, които са отдалечени на около 15 км по права линия. Става дума за няколко десетки въоръжени мъже, казал източникът на ТАСС.
От ФСБ потвърдиха пред ТАСС, че "се предприемат мерки за ликвидиране на въоръжените украински националисти, които са нарушили държавната граница" в граничната зона на Брянска област.
Украинските диверсанти може би държат до шестима души като заложници, казаха за ТАСС от службите за сигурност. 

 

ПУТИН ВИДЯ ТЕРОРИЗЪМ

Руският президент Владимир Путин нарече "терористичен акт" случилото се днес в Брянска област. По думите му диверсантите умишлено са стреляли по автомобил, виждайки, че в него има цивилни и деца.

"Нива" е обикновен автомобил. Те откриха огън по него. Това са хора, които са си поставили за цел да ни лишат от историческата памет, да ни лишат от нашата история, да ни лишат от нашите традиции, от нашия език", каза Путин.

Съобщения за украински диверсанти на руска територия постъпват често, но по правило става дума за действия на диверсионни и разузнавателни групи в анексираните от Русия украински територии, които Москва вече смята официално за руски.
В понеделник, 27 февруари, каналът Telegram Mash съобщи, че се издирват диверсанти в Белгородска, Воронежка и Курска област. Регионалните власти отрекоха тази информация.
Украйна отрече да има нещо общо с акцията и обяви въздушна тревога в регионите, граничещи с Брянска област. Според украински медии става дума за руска провокация, която цели да оправдае сетнешна "наказателна операция".

От мястото на предполагаемите сражения не се е появила нито една снимка или видеоматериал. Няма потвърждение и от независим източник.

НЕ СМЕ НИЕ

„Историята с украинската диверсионна група в Руската федерация е класическа умишлена провокация. Руската федерация иска да изплаши народа си, за да оправдае нападението срещу друга държава и растящата бедност след една година война. Партизанското движение в Русия става все по-силно и настъпателно. Страхувайте се от вашите партизани", написа съветникът на кабинета на президента Михайло Подоляк в Twitter.

РУСКИ ПАРТИЗАНИ

"Руският доброволчески корпус", който воюва на страната на Украйна, публикува видео от района на Брянск, призовавайки към въоръжена борба срещу Путин.

„Руското опълчение“ пое отговорност за нападението над села в Брянска област. Призивът е записан от московчанина Денис Никитин.

Движението публикува видео на фона на сграда с надпис "Любечански фелдшерско-акушерски пункт"

„Руският доброволчески корпус дойде в района на Брянск, за да покаже на своите сънародници, че има надежда, че свободните руски хора с оръжие в ръце могат да се борят с режима“, каза един от мъжете във видеото.

Корпусът е сформиран през август миналата година, воюва в състава на Международния легион. Корпусът включва етнически руснаци, живели на територията на Украйна и други страни преди войната.

▫️Човекът на видеото е Денис Никитин, който според някои информации е началник на РДК. От открити източници е известно, че той е на 38 години. Той е роден в Москва, учи в Европа и се мести в Украйна през 2017 г. Той нарече себе си "сериозна фигура в европейското и руското дясно движение".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата