Медия без
политическа реклама

Тенори от цял свят се надпяват в памет на Камен Чанев

Председател на журито в конкурса е прочутият аржентински оперен певец и диригент Хосе Кура

06 Юни 2024
Камен Чанев бе тенор със световна кариера, солист на Виенската щатсопера и Миланската скала.
Камен Чанев бе тенор със световна кариера, солист на Виенската щатсопера и Миланската скала.

Държавна опера Стара Загора, е домакин на Втория международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен", който ще се състои от 20 до 27 август. Конкурсът е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на именития тенор Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Чанев почина от Covid-19 на 26 ноември 2020 г., в разгара на пандемията, едва на 56 години. "Гласът на Камен" е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера, пишат организаторите. 

Уникалната по рода си надпревара е само за тенори български и чуждестранни граждани на възраст между 22 навършени и 40 години. Конкурсът ще се проведе в два професионални тура пред международно жури, представящи кандидатите като музикални таланти, и трети тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците ще се оценяват от публиката.

Председател на журито е световнопризнатият аржентински изпълнител, диригент и композитор Хосе Кура. В състава му са още авторитетни имена от оперния свят: Таня Иванова (сопран, учредител на фондация "Камен Чанев"), Красимира Стоянова (сопран, камерзенгерин на Виенската държавна опера), Веселина Кацарова (мецосопран, камерзенгерин на Виенската държавна опера и на Баварската държавна опера, артистичен директор на Държавна опера Стара Загора), Калуди Калудов (тенор, вокален педагог), Алекс Григорев (импресарио – TACT Artists Management), Огнян Драганов (режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора), Рафал Яниак (диригент, артистичен директор на Театър Виелки Лодз, Полша), Владимир Кираджиев (диригент, професор по дирижиране във Виенското висше училище по музика и сценични изкуства), Лука Черета (управляващ директор на WORLD ENTERTAINMENT COMPANY HUNGARY Kft.).

По регламент младите оперни певци тенори от страната и чужбина могат да се регистрират за участие в срок до 1 юли в сайта на конкурса. Всички творби ще се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано. На първи тур (21, 22 август) кандидатите се явяват с две арии: първата по техен избор, втората – избор на журито от предложените от кандидата арии. На втори тур (24, 25 август) се участва също с две арии: първата по избор на кандидата, втората – от репертоара на Камен Чанев. Първи и втори тур се провеждат без да се допуска публика.

На трети тур "Артистът и градът" кандидатите се състезават за вота на публиката, като имат възможността да направят своя избор как да представят своята артистична индивидуалност – с ария от опера, мюзикъл или оперета, народна песен, популярна песен или такава, която най-добре представя тяхната национална идентичност. В третия тур имат право на участие всички, независимо дали са се класирали за финала на конкурса. Той е извън конкурсната програма и ще се проведе на специално изградена сцена пред Община Стара Загора, а входът за публиката ще е свободен.

Гала-концертът на лауреатите ще се състои на 27 август от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна" с оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Хосе Кура. Входът е с билети.

Организаторите на конкурса са предвидили първа, втора и трета награди. Предвидени са и специални награди: на Държавна опера Пловдив – договор и участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; на Театър Виелки Лодз, Полша – договор и участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; награда на Държавна опера – Стара Загора – "Камен Чанев. За честност в изкуството" и договор за участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; Награда на Симфоничен оркестър Сливен – концерт в родния град на Камен Чанев, Сливен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?