Медия без
политическа реклама

Талибаните връщат културата в Средновековието

В Афганистан забраниха телевизионни предавания с участието на жени

29 Ноем. 2021
Кадър от афганистанския филм „Осама“ на Сидик Бармак, спечелил „Златен глобус“ и награди от няколко престижни фестивала през 2004 г.
Кадър от афганистанския филм „Осама“ на Сидик Бармак, спечелил „Златен глобус“ и награди от няколко престижни фестивала през 2004 г.

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да се появяват без хиджаб по телевизията, както и да участват в телевизионни сериали. Освен това ислямистката организация забрани показването на чужди филми, които не отговарят на принципите на шериата. Gazeta.Ru разказва какво означават тези забрани и до какво ще доведат.

Новите власти забраняват на жените да се появяват в ефир без хиджаб и изобщо да се появяват в телевизионни филми и сериали. А мъжете не могат да показват голи части на телата си на видео и на снимки. Това следва от изявлението на Министерството на културата на страната.  Освен това според новите правила вече не е възможно да се критикуват новата власт и нейни представители в токшоута.  Филмите, които противоречат на законите на шериата или популяризират западни ценности, също са забранени.

В разговор с изданието Андрей Серенко, експерт от Центъра за изследване на съвременния Афганистан, уточни, че правилата за носене на хиджаб в ефир важат не само за афганистанските журналисти, но и за чуждестранните.

„Това не е някаква изненада. Ако погледнете практиката на талибаните, ще видите, че те умишлено следват този вид линия за строго регулиране на публичното поведение на жените на обществени места. Като цяло жената няма право на социален живот - има строги правила какво може и не може да прави“, казва Серенко.

От своя страна руската журналистка Александра Ковалска, която работи в Афганистан от 2021 г., отбелязва, че забраната няма нищо общо с политиката на талибаните към жените. „Афганистан е ислямска държава и преди пристигането на талибаните носенето на забрадка също беше практически задължително. Лично аз познавах само две афганистанки, които излизаха от вкъщи с непокрити глави.  Всички жени в страната трябва да покриват главите си, това важи и за чужденките. В законодателството няма залегнало такова предписание — но традицията е такава. Ако не носите забрадка, няма да бъдете арестувани, но обществото няма да ви разбере“, казва Ковалска.

 

„Ще ни научат как да живеем праведно“

Според Гаус Джанбаз, независим политически анализатор от афганистански произход, талибаните агресивно изтласкват женските развлекателни програми от телевизията, защото не отговарят на законите на шериата. Джанбаз предполага, че скоро цялото телевизионно съдържание и филмова продукция ще бъдат изключително на религиозни теми.

„Няма да има забавни и дори образователни програми, особено ако в тях участват жени. Това ще бъде средновековна акция на хора, облечени в роби, които ще ни учат как да живеем „праведно“ и как да не се отклоняваме от линията, която са разработили и налагат на другите“, каза политологът.

 

„Няма да се занимаваме с високо изкуство“

В същото време, според ориенталиста Серенко, в Афганистан преди идването на талибаните на власт през август 2021 г. е имало значителна свобода на словото.  „По телевизията се излъчваха сериали, жени се появяваха  в политически токшоута, по тв каналите имаше и много критики на тогавашното правителство. Имаше голямо разнообразие от музика - сега няма такава, защото музиката по принцип е забранена“, споделя Серенко.

Към подобна позиция се придържа и политологът Джанбаз - според него преди идването на талибаните киното и телевизията в страната са се развивали, като се фокусирали върху Запада. Турските и индийските филми бяха популярни сред местното население, британски и американски филми се показваха по телевизията.

„Сред тези, които направиха филми в тези последни 20 години, може да посочим Руя Садат („Третата линия“ и „Тайните на тази къща “), Сахра Карими, която през последните две години преди пристигането на талибаните, оглавяваше Afganfilm" (държавната компания, подкрепяща местните режисьори), добавя Джанбаз.

Сега, при новата власт

 

филмовата индустрия е в пълен упадък,

твърди политологът: „Докога ще продължи това - само времето ще покаже."

 В същото време Ковалска твърди, че според нейния източник, директорът на Afghanfilm Джавид Афган, талибаните няма да забранят чужди филми и телевизионни сериали, ако те не противоречат на шериата.

Повечето от популярните афганистански режисьори, включително носителят на „Златен глобус“ Сидик Бармак и Хумаюн Муруват, бяха принудени да напуснат родината си поради продължителната политическа и икономическа нестабилност в Афганистан.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата