Медия без
политическа реклама

Световната цигуларка Мидори ще свири за София

Концертът й е на празника на столицата

14 Авг. 2023
Мидори
Nigel Parry
Мидори

Световноизвестната цигуларка Мидори ще гостува на София по случай нейния празник - 17 септември. Тя ще излезе на сцената на зала "България" заедно с темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и сопраното Елена Механджийска, популярна и като част от формацията Bella Voce. Концертът в деня на Вяра, Надежда, Любов (и майка им София) ще премине под диригентската палка на четвърта дама - Вилиана Вълчева.

Програмата на вечерта включва Fantasy Homage to Schubert на номинираната за "Грами" българска композиторка Добринка Табакова, Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър от Ленард Бърнстейн и Танго меса от Мартин Палмери с участието на Националния филхармоничен хор.

"Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е толкова безупречна, че дори и най-известните произведения звучат в нейното изпълнение със свежестта и очарованието на нови" – това е само един цитат от суперлативите на критиците, с които анализират изкуството на знаменитата американско-японска цигуларка Мидори.

Родена в Осака през 1971 г., тя започва да свири на цигулка едва на две години, обучавана от своята майка. 7-годишна за първи път дебютира пред публика. На 11 я открива за голямата сцена диригентът Зубин Мета, който я кани да участва в Новогодишната гала на Ню Йоркската филхармония. В същата 1982 г. се премества да живее в Ню Йорк, където учи в Джулиърд скул.

Репертоарът ѝ включва произведения от Бах, Моцарт, Менделсон, Паганини, Дворжак, Сибелиус, Дебюси, Пуленк, Шостакович, Прокофиев, Барток и др., както и на съвременни автори като Витолд Лютославски, Дьорд Куртаг, Исан Юн, Магнус Линдберг, Петер Йотвьош, на жени-композиторки. Прави турнета с камерни рецитали изцяло с нова музикаКонцертира по целия свят с най-добрите оркестри и големи диригенти като Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Сейджи Озава, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Даниел Хардинг, Пааво Ярви и др. Всяка среща с изкуството на Мидорина сцената или чрез многобройните записи носи неповторимо преживяване. Тя свири на цигулка "Гуарниери дел Джезу, екс Хуберман" от 1734 г.

Билети за събитието на 17 септември се продават на касата на зала "България" и в Ивентим.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата