Медия без
политическа реклама

Стивън Сегал ще строи център за бойни изкуства край Москва

На скъпия парцел, придобит без търг от фирмата на актьора, трябвало да има детска болница

04 Окт. 2022
Стивън Сегал в Москва
ЕРА/БГНЕС
Стивън Сегал в Москва

Американският актьор с руско гражданство Стивън Сегал ще строи център за бойни изкуства вместо детска болница на "Рубльовка" – най-скъпия район в околностите на Москва, съобщава изданието Baza. Звездата от множество второкласни холивудски екшъни има 26-процентен дял във фирмата "Горки холдинг компани", която се е сдобила с огромен парцел земя там.

Местните власти в Подмосковието са отдали на компанията 8,2 хектара земя под аренда до 2026 г. Участъкът е разположен на 25-ия километър на Рубльово-Успенското шосе. На тази "златна" земя – може би най-скъпата в цяла Русия, фирмата, в която Стивън Сегал има дял, трябва да се построи международен център за източни бойни изкуства. Пазарната стойност на такъв парцел, според изчисленията на изданието, възлиза на 800 000 000 рубли (около 13,6 милиона евро), а фирмата на Сегал го е получила без провеждане на търг.

Според извлечения от регистрите този участък е бил предоставен за безсрочно ползване на Националния медицински изследователски център по онкология "Н. Н. Блохин". През 2018 г. държавната корпорация "Дом.РФ" пуска парцела на търг с начална цена 178 милиона рубли, при условие че теренът може да бъде използван единствено за съоръжения за лечение на деца. След 4 месеца неуспешни търгове онкоцентърът "Блохин" решава да си върне земята, но на нея детска болница така и не е построена. Впоследствие парцелът се оказва собственост на Одинцовския градски окръг и статутът на земята е променен.

Така местните власти в Подмосковието предоставят парцела без конкуренция на фирмата на американския актьор, като мотивират решението си с факта, че компанията ще създаде работни места за изграждането на обекта. В същото време в официалното споразумение между тях и фирмата на Сегал е посочено, че само 8 души ще строят комплекса на площ, по-голяма от 8 хектара. До 2026 г. те трябва да изградят „двуетажен спортен център с комплекс от спомагателни сгради“ с основна зала за айкидо,  фитнес зала, конферентна зала и изложбено пространство.

Стивън Сегал, чийто баща е потомък на руски евреи, стана руски гражданин през ноември 2016 г., като паспортът му бе връчен лично от президента Владимир Путин. Прес-секретарят на държавния глава Дмитрий Песков тогава съобщи, че  актьорът, "известен със своите топли чувства към нашата страна", дълго и настойчиво е молил за това. През 2021 г. в свое изявление Сегал обеща никога да не се отказва от руското си гражданство.

Холивудската звезда Стивън Сегал продължава да се прекланя пред руския президент Владимир Путин. На видеозаписи, изтекли от рождения ден на актьора, който бе отпразнуван в тесен кръг в ресторант в Москва, се чува Сегал да потвърждава подкрепата си "в добро и в зло".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата