Медия без
политическа реклама

Стефан Цанев на „Аполония“: В XXI век се чувствам като гостенин

Поетът предлага на МОН учениците да се запознаят с небесния свят

30 Авг. 2023
Literans.com
Стефан Цанев (вдясно) и Светлозар Желев представихо сборника с поезия "Небесна гледна точка" на "Аполония 2023".

"Аз съм човек на 20-и век и в действителност в 21-и век се чувствам като гостенин. Наблюдавам с любопитство какво стана наоколо. Много добре съзнавам, че не мога да бъда действащо лице в този век. Но мога чрез творчеството си да съпътствам хората на новия век към действие". Това каза поетът и драматург Стефан Цанев, цитиран от БТА, на представянето на новата си книга с поезия "Небесна гледна точка" снощи като част от литературната програма на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. 

Поетът разказа пред публиката за предложението, което е отправил към Министерството на образованието и науката – да бъде включено изучаването на небесния свят. "Поне веднъж в годината учениците да бъдат изведени и да им се покаже какво съществува над тях", допълва Цанев.

"Днес в градовете не може да се вижда небето поради светлинната завеса на електричеството. А и никой вече не любопитства да го види", сподели българският драматург, като си припомни детските години и удоволствието от съзерцаването на небето, породило основната идея за книгата: "В онези години, когато нямаше електричество, никаква светлинка на стотици километри наоколо не се забелязваше. Само това небе, което колкото повече гледаш, толкова повече звезди се появяват".

За да бъде едно нещо ясно, посочи Стефан Цанев, то трябва да се разкаже с преувеличение, като уточни, че това е стандартът на поезията. "Но не бива да забиваме нож в бита. Героизъм притежава онзи човек, който не е пожертвал мечтите си и въпреки това има приличен бит", коментира още Цанев. 

Модератор на срещата беше Светлозар Желев. Специално участие в събитието взе актьорът Владимир Пенев, който представи рецитал от три от произведенията в книгата "Небесна гледна точка": "Поете, съпротивлявай се", "Автобалада" и "Отдалечавам се".

Светлозар Желев представи новата творба на Стефан Цанев, определяйки я като "най-завършената философска поетична книга, написана от мъдрец". Желев отправи поздрав към поета с обръщението "Благодаря ти, поете, за думите и за стиховете, с които наистина си спечелил своето безсмъртие приживе".

Днес Стефан Цанев ще гостува на регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, за да представи книгата си "Небесна гледна точка" пред бургаската аудитория.

Още по темата