Медия без
политическа реклама

Сопраното Мила Михова дебютира във Филхармонията със сър Брин Терфел

Младата оперна дива и уелският бас-баритон ще представят арии и дуети от любими творби

10 Яну. 2024
Сопраното Мила Михова очаква с вълнение дебюта си със Софийската филхармония.
Виолина Младенова
Сопраното Мила Михова очаква с вълнение дебюта си със Софийската филхармония.

Сопраното Мила Михова ще дебютира на 28 януари със Софийската филхармония като партньорка на един от най-обичаните оперни певци на нашето време – сър Брин Терфел. Уелският бас-баритон е пожелал да подкрепи младата българска певица при своята първа изява в София и след консултация с маестро Найден Тодоров се е спрял на Мила заради нейния свеж глас, вокално майсторство и заразяваща артистичност.

Публиката в зала „България“ ще чуе увертюри, арии и дуети от любими опери. Сред тях са ария на Мефистофел из първо действие от едноименната опера от Ариго Бойто, ария на дон Базилио из първо действие от операта „Севилският бръснар“ от Росини, дует на Адина и Дулкамара из второ действие от операта „Любовен еликсир“ от Доницети, медитация и ария на Таис из второ действие от едноименната опера от Масне, ария на Луиза от сарсуелата „Дъщерите на Зеведео“ от Руперто Чапи. В бляскавата вечер, съчетаваща най-доброто от няколко жанра и епохи, ще звучат още арии от опери на Вагнер, няколко емблематични песни от мюзикъла „Цигулар на покрива“, ария на Мария от „Уестсайдска история“ и The Impossible dream  от мюзикъла „Човекът от Ла Манча“, съобщават от Филхармонията.

За мен е огромно щастие, че ще започна годината си точно с този концерт. Не само заради вълнението от партньорството с артист от мащаба на Брин Терфел, който е абсолютно вдъхновение за мен и всички колеги от моето поколение, а и защото именно тази сценична среща ще отбележи дебюта ми със Софийската филхармония, който чакам отдавна“, споделя Мила Михова.

Първите си стъпки в операта Мила прави под крилото на майка си – оперната прима Дарина Такова, която е и нейната първа учителка във вокалното майсторство. Стипендиантка е на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и фондация „Борис Христов” в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Скотто.

През август 2015 г. Мила Михова дебютира като Фиордилиджи в „Така правят всички“ от Волфганг Амадеус Моцарт на оперния фестивал „Опероса“ в Херцег нови, Черна гора. Следват изявите й в Девета симфония на Бетовен (с Оркестра де Камаса де Каскайш и Оейраш в Португалия), ролите на Лучия в „Лучия ди Ламермур” от Доницети, Фортуна и Друзила в „Коронацията на Попея” от Монтеверди. През 2018 г. българската певица е избрана да се включи в Accademia Rossiniana „Alberto Zedda” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро – Италия, където участва в множество майсторски класове, семинари и концерти и дебютира като Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” от Росини в Teatro Rossini. Тя участва като солист в изпълнението на „Стабат матер” от Росини в България и „Малка тържествена меса” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne  – Париж. Има богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др.

По покана на фестивала „Пианисимо“ заедно с полиинструменталиста Николай Стойков създават проекта Bjork Alternative, който представя исландската изпълнителка и композитор Бьорк с аранжименти на някои от най-известните й песни във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано.

Сред актуалните ангажименти на сопраното Мила Михова се открояват дебютът й като Абигайл в “Набуко” на Джузепе Верди в операта в Майнц, дебютът й в опера в Аугсбург в ролята на Мадама Кортезе в “Пътуване до Реймс” на Росини, участието й в “Набуко” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна, както и поредица рецитали в страната и чужбина.

Ограничен брой билети за концерта в зала „България“ на 28 януари на цени от 80 до 200 лева все още са налични на касата на концертния комплекс и в Ивентим.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата