Медия без
политическа реклама

Соня Йончева се връща в България с „Испански страсти“

В последния момент тя сменя Ервин Шрот с испанския тенор Исмаел Жорди

06 Окт. 2023

Соня Йончева се завръща с концерт в София на 27 октомври, за да даде лично в зала „България” началото на инициирания от нея музикален сезон “Съкровени гласове”, включващ световни изпълнители като Фреди де Томазо, Якуб Орлински, Фатма Саид, Елза Драйзиг и Клементин Марген. След триумфа в Япония и Аржентина, световноизвестното българско сопрано ще изнесе концерта „Испански страсти“ с именития испански тенор Исмаел Жорди и пианиста Рубен Фернандес Агире.

Репертоарът включва испанска сарсуела – музикален жанр, популярен в Испания, Куба и Мексико. Той комбинира мелодия, текст и танц и се родее с оперетата. Музиката е вдъхновена от характерния латино фолклор. Соня Йончева изпълни на бис сарсуела с Пласидо Доминго на „Гала в София“ преди няколко години, след което изнесе поредица от такива концерти в Испания.

Първоначално сезонът „Съкровени гласове“, организиран от компанията на Йончева SY11, трябваше да бъде открит с бившия партньор на Ана Нетребко и баща на сина й – уругвайския бас-баритон Ервин Шрот. За съжаление той бе възпрепятстван да покаже пред българска публика програмата си с танго, пишат организаторите, затова бе заменен в последния момент. Вече купените билети за концерта на Шрот важат без заверка за концерта на Соня Йончев с Исмаел Жорди на 27 октомври. Желаещите да върнат своите пропуски обаче могат да го направят чрез „Ивентим“.

Тенорът Исмаел Жорди е известен изпълнител на сарсуела. Кариерата му на оперен певец започва да се разгръща в началото на новия век и скоро той се налага на сцената както с главни, така и с поддържащи роли в различни оперни театри по света – Метрополитън в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, Ла Скала в Милано. Той печели признание за интерпретациите си на роли в опери на композитори като Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Гаетано Доницети и др. Някои от най-значимите партии, които Исмаел Жорди изпълнява, са Родолфо в "Бохеми" и Ринучо в „Джани Скики“ на Пучини, Алфредо Жермон в "Травиата" на Верди,  Едгардо в "Лучия ди Ламермур" и Неморино в L'elisir d'amore на Доницети. Тенорът е високо ценен заради лиричния му и експресивен стил на пеене, както и заради способността му да общува с публиката.

Билетите за концерта „Испански страсти“ в зала „България“ все още са достъпни на цени от 60 до 150 лева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата